Neselektivne ubice
34

FUCZ se priključio globalnoj kampanji "Zajedno protiv mina"

Piše: M. N.
Povodom 4. aprila Međunarodnog dana borbe protiv mina, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) kao vladina organizacija koja se bavi i humanitarnim deminiranjem na području FBiH, pridružila se godišnjoj kampanji #TogetherAgainstMines (Zajedno protiv mina).

Ovu kampanju je inicirao Međunarodni centar za humanitarno deminiranje iz Ženeve (Geneva International Centre for Humanitarian Demining – GICHD) kako bi međunarodna zajednica pojačala napore u protivminskom djelovanju.

U više od 60 zemalja i teritorija, opasnost od mina, kasetne municije i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata utječu na živote miliona ljudi.

"Bosna i Hercegovina spada u red zemalja s najvećim stepenom zagađenja minama, a život stanovnika je u stalnoj opasnosti. Pridružili smo se ovoj akciji s ciljem podizanja globalne svijesti o problemima koje predstavljaju nagazne mine i druga eksplozivna sredstva zaostala iz rata", rekla je Majida Kovač, glasnogovornica FUCZ-a.

Demineri FUCZ-a svakodnevno rade na čišćenju minskih polja i uklanjanju eksplozivnih sredstava. Ove neselektivne ubice i dalje uzimaju previše ljudskih života. Gotovo 20 muškaraca, žena i djece bude ubijeno ili osakaćeno svaki dan.

Deminerski timovi FUCZ-a u narednih nekoliko dana fotografisat će se s javnim ličnostima i običnim građanima kako bi u svrhu obilježavanja 4. aprila dali svoju podršku za svijet bez mina. Akciji su se do sada pridružili Emir Hadžihafizbegović, Gradimir Gojer, Amel Mekić, Abdulah Skaka, Ivica Šarić, Muhamed Gafić, Nusret smajlović, Enis Bešlagić te djeca i prolaznici.

Već danas će se fotografisati i s timom FK Željezničar, a želju da učestvuju u ovoj akciji iskazali su i brojni političari i drugi sportisti.

Ukoliko se želite pridružiti ovoj akciji to možete učiniti klikom na ovaj link, pronaći ćete crveni trougao koji trebate isprinitati, potom se fotografišite s tim trouglom i postavite fotografiju na društvene mreže s hashtagom #TogetherAgainstMines.

Akcija traje do 4. aprila.