Pojačanje
74

FUCZ dobila dva psa tragača, bit će obučeni za pretragu ruševina i lavina

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sektoru za organizaciju deminiranja i uništavanja eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u sarajevskom naselju Azići danas je Bosnet Group d.o.o. donirala FUCZ dva psa tragača rase belgijski ovčar-malinois, koji će biti obučeni za potrage za nestalim osobama na otvorenom, iz ruševina i lavina.

"Ti psi mogu zamijeniti do stotinu osoba koje rade u potragama, pretražujući isti teren četiri puta brže, tako da će ovi psi koristiti svima nama. Kasnije, kada ovi psi završe jedan ozbiljan trening i obuku počet će raditi, a bit će opremljeni GPS-om i kamerama i radit će sve što rade ovakvi psi u svijetu", rekao je direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Pored ljudstva osposobljenog za izvođenje složenih akcija zaštite i spašavanja, FUCZ ima i osam pasa, četiri obučena za traženje mina i tri psa za potrage.

Direktor kompanije Bosnet Group d.o.o. Samir Lagarija rekao je kako sarađuju sa svim institucijama i istakao je da im je cilj što bolja saradnja s društvenom zajednicom u BiH kako bi imali što bolje i spremnije institucije.

Belgijski ovčar malinois, nazvan po gradu Mechelenu, prvi je belgijski ovčar prema kojem je utvrđen standard ove pasmine i koji je postao mjerilo za sve ostale belgijske ovčare. Jedan se zove Quicker i nosit će naziv brenda za hranu za pse kompanije Bosnet Group d.o.o., a drugi je Aska, po psu koji je, kao pripadnik POEK tima FUCZ, dao veliki doprinos operacijama deminiranja u Bosni i Hercegovini i tako spasio mnoge živote, a zbog bolesti je nedavno uginuo. Psi su stari sedam mjeseci, a nabavljeni su iz Centra za obuku pasa Arka u Jablanici.