Održana komemoracija
0

Fuadu Baliću ostavio trajne spomenike u Banjoj Luci

FENA
Fuad Balić
Fuad Balić
U Banjoj Luci je danas održana komemoracija Fuadu Baliću uz osnovnu poruku da su iza njegove bogate kulturne djelatnosti ostali trajni spomenici koje je podigao Banjoj Luci.
  • Gotovo da nema djetnosti iz oblasti kulturnog stvaralaštva u kojem Fuad Balić nije učestvovao, unoseći sebe i radeći temeljno, rekao je na komemoraciji Edo Lelić, uime Kulturnog društva Bošnjaka.

“Doveo je u svoj grad svjetska imena iz oblasti muzike. Na znameniti Kastel naš Fuad je doveo poznate književnike..”, izdvojio je Lelić samo od nekih aktivnosti na kojima je Balić radio kao dugogodišnji direktor Doma kulture, realizirajući brojne umjetničke programe.

Kao zaljubljenik Zmijanja, sa grupom entuzijasta, prije 46 godina osnovao je “Kočićev zbor”, s ciljem da se afirmišu sve vrijednosti i ljepote ovog kraja.

Osnovao je i dugo vodio Društvo banjalučkih starina, a posebno se istakao u restauraciji tvrđave Kastel nakon zemljotresa 1969. godine.

Značajan je i Balićev doprinos u radu Kluba akademičara Banje Luke, koji je vodio po završetku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Stvaralački rad nakon brojnih eseja krunisao je autobiografskim romanom "Blaupunkt".

Rođen je u Banjoj Luci 1934.godine, gdje je i preminuo 21.augusta ove godine.