Prva godina mandata
100

Fuad Kasumović: Uradio sam više od planiranog, stvari vraćam u normalno stanje

Piše: E. M.
Fuad Kasumović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Fuad Kasumović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović danas je održao konferenciju za novinare povodom prve godine mandata na ovoj funkciji. Istakao je kako je u prvoj godini uradio tri puta više nego što je očekivao.

Kasumović je u svom obraćanju kazao da je grad preuzeo sa 62 miliona KM duga, bez mogućnosti da izdaje garanciju za druge kredite te da mu je glavni cilj bio stabilizirati budžet i odgovoriti potrebama građana Zenice.

Projekt grijanja završen, realizacija do kraja 2019. godine

"Glavni problem Zenice bio je grijanje grada, koji sam morao završiti bez zaduživanja. Našli smo rješenje i sproveli ga te smo kao grad uz minimalno učešće uspjeli i to riješiti, ali s obzirom na to da se radi o većem projektu potrebno je i vrijeme za njegovu realizaciju", kazao je Kasumović.

Grad će se grijati na plin, dok će rezervna varijanta biti zemni gas. Projekt je vrijedan blizu 100 miliona KM i isplatit će se nakon sedam godina. Udio vlasništva u novoj joint-venture kompaniji imat će ArcelorMittal s 50 posto, finska vlada i kompanija s 30 i Zenica s 20 posto.

Evropska unija je Zenicu uvrstila u zelene gradove te će zbog toga u budućnosti u Zenici biti zabranjeno loženje uglja, a građani će se grijati na plin ili na neke druge načine.

"Radim po željama građana"

Kasumović je dodao da je u godini dana mandata imao mnogo opstrukcija, ali da ne sluša komande vijećnika, već građane Zenice i njihove potrebe.

"Osim opstrukcija, ne znam zašto to rade, ali nadam se da će vrednovati neko ko to sve vidi. Prvi sam u državi sam proglasio budžet i spriječio blokadu grada, jer ni do danas se ne bi moglo ništa isplaćivati da to nisam uradio. Ja sam veoma odlučan i hrabar. SDA je podnijela krivičnu prijavu, pritiscima su obnovili ono što je Tužilaštvo odbilo, a opstrukcije su i nakon toga postojale", dodao je Kasumović.

Fuad Kasumović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Fuad Kasumović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

Projekt Plave vode priveden je kraju, nakon što je Vlada ZDK 2016. godine taj projekt povukla ne dajući mu saglasnost. Pod pritiskom građana Zenice, projekt je vraćen u proceduru i sutra će u Travniku biti potpisan ugovor o realizaciji ovog projekta.

U svojoj predizbornoj kampanji Kasumović je naglasio da će riješiti problem pasa lutalica u Zenici. Broj napuštenih pasa na ulici je manji, a problemi su nastali onda kada su primijećeni kombiji koji pse dovoze u Zenicu i to nakon što je otvoren azil za napuštene pse. Pohvalio se i da je tokom prvog mandata realizirao zajednička naplatna mjesta za režije, kojIm je građanima Zenice donio uštedu od blizu 700.000 KM.

Najavio krivičnu prijavu protiv Jelke Milićević

Oporezivanje kladionica bilo je neizostavna tema i današnje konferencije za novinare. Kasumović je kazao kako priznaje njihov legalan biznis u državi, ali da dio kolača moraju dati i Zenici. Dodao je da je uspio naplatiti kamate za 2015., 2016. i dio 2017. godine, ali da federalna ministrica finansija Jelka Milićević ne radi svoj posao kako treba.

"Federalna ministrica je prešla sve rokove da odgovori na žalbu i moje dopise koje sam slao, ali sve to drži u ladici i ne želi rješavati. Podnijet ću krivičnu prijavu protiv ministrice jer ima rok u kojem treba odgovoriti. Odgovorila nam je da nemaju dovoljan broj ljudi, da je teško na sve odgovoriti, ali ja sam se pozvao na zakone u kojima piše da odgovornost za smetnje u radu službe snosi ministrica. Oni su dužni poštovati zakon, a ja ću podići krivičnu prijavu pa nek se tim bave sudovi i tužilaštva", izjavio je Kasumović.

Wi-Fi tačke za mjesne zajednice, radna mjesta i uštede

Zenica je prije nekoliko dana dobila i BFC certifikat kao sredina koja je povoljna za poslovanje, a Kasumović je dodao da će ti rezultati uskoro biti vidljivi na terenu.

U sklopu svoje prve godine mandata, Kasumović je veliki dio svoje pažnje usmjerio na poljoprivredu kako bi omogućio normalan život ljudima na selu, uveo je transparentnost izdavanja prostora koji su u vlasništvu grada, a do sada je zaposlio i blizu 90 osoba iz porodica poginulih boraca i šehida koji su danas hranitelji. Svaka mjesna zajednica u Zenici odnedavno ima i besplatne pristupne WI-FI tačke, a u omladinskom naselju u Nemili planirano je zapošljavanje blizu 200 osoba.

Detalj s konferencije za novinare (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Detalj s konferencije za novinare (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

Kraj godine Zenica privodi s velikim finansijskim sredstvima na računu, što je rezultat ušteda u zgradi Gradske uprave Zenica.

U planu je ukidanje paušala i taksi, a Kasumović je dodao da je svojim iskustvom dobio funkciju gradonačelnika, da može razmišljati kao političke stranke, ali da će građani Zenice onda imati sve ono što su imali i proteklih godina.

"Stranke su organizovana grupa ljudi koja ima svoje interese. Ja sam veoma iskusan i sutra mogu imati većinu, ali onda ću raditi ono što vam se radi 20 godina. Svi će postaviti svje i šta imamo od toga? Ja mogu hodati po svijetu, ali hoću nešto drugo, da svako od vas sutra može dobiti posao bez stranačke veze. Nekvalitetno mi je Gradsko vijeće, uz nekoliko izuzetaka, ali građani Zenice su ih izabrali”, dodao je Kasumović.

Prijetnje i pritisci zbog pokušaja normaliziranja stanja

Na kraju je pojasnio kako se osim s političkim strankama mora boriti i s onim organizacijama i udruženjima, pojedincima i kolektivima koji su proteklih godina imali stečena prava kako bi pojedine političke stranke imale glasače.

"Moja je želja svesti sve u normalnu mjeru, ali koga god dotaknemo, dođu i napadaju nas. Ja sam Zlatni ljiljan, ali sam i svoje u udruženju pitao šta rade s novcem koji im daju i Federacija BiH i Zeničko-dobojski kanton i grad. Ja ću blokirati sve, pa i svoje, dok svi ne plate ono što duguju. Prijete mi rudarima, ali mora se platiti da se ide dalje. Ako gledam koliko sam uradio, tri puta sam više uradio nego što sam očekivao da ću. Međutim, ima još posla za mene jer za neke projekte treba vremena, ali do kraja mandata ću sve obećano ispuniti", zaključio je Kasumović.