Zenica
175

Fuad Kasumović danas bi trebao izaći na slobodu

E. M.
Fuad Kasumović (Foto: K. S./Klix.ba)
Fuad Kasumović (Foto: K. S./Klix.ba)
Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona danas u toku dana će Kantonalnom sudu u Zenici uputiti prijedlog za ukidanje mjere pritvora gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću i Vahdetu Drini s obzirom na to da se danas saslušavaju posljednji svjedoci u slučaju Zenicatrans.

Asmira Redžić, glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, je kazala da je Kantonalni sud Zenica odredio jednomjesečni pritvor zbog osnova da bi boravkom na slobodi Kasumović mogao ometati postupak utjecajem na svjedoke, zbog čega mu je određen jednomjesečni pritvor.

"Postupajuća tužiteljica je u proteklim danima dala maksimalne napore da se svjedoci saslušaju i u toku je saslušanje posljednjeg svjedoka u slučaju 'Zenicatrans'. Uskoro će biti upućen prijedlog Kantonalnom sudu da se Kasumoviću i Drini ukinu mjere pritvora i predlože mjere zabrane sastajanja s određenim osobama. U toku dana bi mogli biti pušteni na slobodu", kazala je Redžić.

Odluka Kantonalnog suda o upućenom prijedlogu iz Kantonalnog tužilaštva ZDK trebala bi biti uskoro poznata javnosti.

Podsjetimo, osumnjičenima se stavlja na teret da su u periodu od početka 2017. godine do 21. decembra 2020. godine poduzimali nezakonite radnje s ciljem umanjenja imovine Društva JKP "Zenicatrans – prijevoz putnika" d.d. Zenica u vrijednosti autobuske stanice te njenog prenošenja po osnovu nepostojećeg duga Društva prema Gradu Zenici u vlasništvo Grada, s ciljem prouzrokovanja stečaja nad društvom te istovremeno s ciljem oštećenja povjerilaca i onemogućavanja Porezne uprave FBiH, kao najvećeg povjerioca društva, da naplati svoja dospjela potraživanja prema poreznom obvezniku.

U operativnoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je nakon pretresa 11 objekata na području Zenice uhapšeno 11 osoba, a izuzeti su predmeti koji mogu poslužiti kao dokazni materijal.