BiH
1

FTV počinje s emitiranjem nove TV serije "Crna hronika" 20. septembra

NINA
Konferencijom za novinare u kinu Obala Meeting Point u utorak je službeno predstavljen novi projekat koji je realiziran u produkciji Federalne televizije, koprodukciji Direkt media iz Beograda i Mebius filma iz Sarajeva kao izvršnog producenta.

Naime, riječ je o trenutačno najvećem televizijskom projektu na području bivše Jugoslavije, seriji zvučnog naziva "Crna hronika" kriminalističke serije s elementima socijalne drame koja prikazuje posebnost današnje BiH, ukazujući gotovo na sva događanja u društvu.

Snimanje serije je započelo 20. januara ove godine, a prva od 220 epizoda u trajanju od po pola sata emitirat će se na FTV-u u ponedjeljak, 20. septembra. Direktor Federalne televizije Jasmin Duraković je tom prilikom izjavio da serije tog tipa zauzimaju značajna mjesta u TV shemama, te da će na FTV-u "Crna kronika" biti prikazivana svakog radnog dana osim petka u udarnom terminu nakon Dnevnika.

Scenarij potpisuju Almir Imširević, Naida Lindov, Vedran Fajković, Namik Kabil i Hasan Džafić, dok su četiri redatelja, Danijela Gogić, Namik Kabil, Nedžad Begović i Faruk Sokolović, radili na režiji serije. Glumačka ekipa okuplja uvažena imena kao što su Dragan Bjelogrlić, Ivo Gregurević, Ana Karić, Jasna Diklić, Emir Hadžihafizbegović, Tatjana Šojić, Izudin Bajrović, Ljubiša Samardžić, Mirsad Tuka, Mirvad Kurić, Frano Lasić, Nada Đurevska i mnogi drugi što je, tvrde organizatori, jamstvo kvalitetnog projekta. Autor najave i odjavne špice je Zlatan Fazlić-Fazla, a izvođač je poznati Mladen Vojičić Tifa.

Precizni podaci o finansijskoj vrijednosti čitavog projekta nisu poznati jer je to, kako je kazao Duraković, poslovna tajna, ali su očekivanja svih koji su radili seriju da će "Crna kronika" biti odlično prihvaćena ne samo u BiH, nego i u cijeloj regiji.

Nakon projekta "Viza za budućnost" koji je uvjerljivo najgledanija serijska emisija u BiH, pretpostavlja se kako će od prodaje televizijskih prava i reklama nova serija ostvariti značajan uspjeh, no najvažnije u svemu je da se radi o autentičnom domaćem "proizvodu" koji su radili bh. scenaristi, redatelji, glumci i producenti.