RAK otvara slučaj
0

FTV optužena za netrpeljivost i jezik mržnje

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) otvoriće slučaj na osnovu prigovora koje su dostavile Nevladina organizacija (NVO) "Croatia Libertas" i Fond za humanitarno pravo BiH zbog širenja netrpeljivosti i jezika mržnje na Federalnoj televiziji, rekla je Srni portparol RAK-a Amela Odobašić.

"Mi ćemo ovoj TV stanici uputiti dopis u kojem ćemo tražiti snimak programa. Nakon što ga pregledamo, tražićemo da se stanica izjasni o eventualnim navodima kršenja", izjavila je Odobašićeva.

Ona  je istakla da će  RAK odlučiti šta će dalje učniti  kada dobije  odgovor od FTV, te da   sada ne može  ništa   više   reći u vezi sa ovim slučajem.   

NVO "Croatia Libertas" i nekoliko udruženja podnijeli su krivičnu prijavu protiv Federalne televizije i ratnog komandanta Armije BiH Sefera Halilovića, jer je 3. jula, u programu ove televizije, pripadnike hrvatskog i srpskog naroda pedesetak puta nazvao "ustašama i četnicima".

Oni su Federalnu televiziju prijavili Regulatornoj agenciji za komunikacije zbog "širenja netrpeljivosti i jezika mržnje".

"Croatia Libertas" je, kako je navela, zbog najnovijih izmišljotina, kleveta i zlonamjernih laži podnijela i krivične prijave i tužbe za klevetu protiv "Dnevnog avaza" i novinara Fadila Mandala i Gorana Mrkića, kao i predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića, te predsjednika Helsinškog odbora BiH Srđana Dizdarevića.