RAK odgovara na ocjene FTV-a
0

"FTV mora poboljšati prijem signala"

SRNA
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) ne želi da komentariše paušalne ocjene Federalne televizije (FTV) da im neko namjerno gasi signal u Republici Srpskoj, izjavila je Srni portparol ove agencija Amela Odobašić, navodeći da signal FTV na određenim područjima nije dovoljno jak i kvalitetan.

Ističući da je neophodno da RAK prvo utvrdi činjenično stanje, Odobašićeva je naglasila da nije prvi put da se javljaju problemi kod prijema signala FTV-a u RS napominjući da je dosadašnja praksa pokazala da su problemi te vrste najčešće bili tehničke prirode.

"Naime, prilikom ranijih prigovora koji su se odnosili samo na Banjaluku, tehničkim monitoringom je utvrđeno da postoji problem prijema signala FTV-a što je, s druge strane, podrazumijevalo da ova medijska kuća preduzme mjere s ciljem poboljšanja prijema", rekla je ona.

Osvrćući se na tvrdnje urednika magazina "60 minuta" Bakira Hadžiomerovića da kablovski operateri u RS gase signal kada je na programu FTV ova emisija, Odobašićeva je naglasila da RAK ne može komentarisati paušalne ocjene, već da će prvo utvrditi činjenično stanje pa tek onda upoznati javnost o tim detaljima.

"Radi se o tome da FTV zaista mora da poboljša prijem signala na određenim područjima. Činjenica da signal FTV-a na određenim područjima nije dovoljno jak i kvalitetan što prouzrokuje određene programske smetnje", istakla je ona.

Programski kolegijum Federalne televizije danas je osudio najnovije 'udare' na ovu televizijsku kuću koje, kako tvrde, provode pojedini kablovski operateri putem kojih se emituje program FTV-a, saopštio je Programski kolegijum FTV.

Programski kolegijum FTV navodi da se u dijelovima RS, ali i Federacije BiH signal FTV-a već duže isključuje u vrijeme emitovanja političkog magazina "60 minuta", ali i centralnog dnevnika u 19.30 sati.