BiH
0

"Front" traži zabranu Ravnogorskog pokreta

FENA
Udruženje "Front" pozvalo je danas ambasadora SAD-a u BiH Charlesa Englisha da poštuje odluke predsjednika najveće svjetske sile Baracka Obame i izvrši pritisak na institucije vlasti u BiH da bi konačno zabranili rad fašističke i militarističke organizacije koja legalno djeluje u BiH, Ravnogorskog četničkog pokreta, saopćeno je iz ovog udruženja.
  • Jučerašnje objavljivanje "produženog mandata" tzv. američkoj crnoj listi, na kojoj se uz mnoge kompromitirajuće pojedince nalazi i ova fašistička organizacija, dokaz je ispravnosti konstantne borbe Udruženja "Front" za zabranu rada ovoj četničkoj bandi, kaže se u saopćenju.

Osim zabrane rada Ravnogorskom četničkom pokretu, u "Frontu" smatraju da je potrebno sankcionirati osobe koje su odgovorne za omogućavanje neometanog rada jednoj ovakvoj organizaciji na području BiH, posebno ako se uzme u obzir da je ogranak ove četničke organizacije u Višegradu dobio rješenje o registraciji prošle godine od nadležnog sudskog organa u RS-u.

S obzirom na to da je veliki broj zvaničnika u RS-u na spisku članova ove fašističke organizacije, u "Frontu" ne očekuju da će institucije vlasti u ovom entitetu poduzeti odgovarajuće mjere za zabranu rada ovoj organizaciji, te pozivaju ambasadora SAD-a u BiH da pozove američku administraciju da se direktno uključi u pritisak nadležnih organa u BiH, da bi se zabranio rad fašističkoj organizaciji u srcu antifašističke Evrope.