BiH
0

"Front" poziva građane BiH da se pridruže protestantima u Sarajevu

FENA
Udruženje građana "Front" pozvalo je danas građane Bosne i Hercegovine, predstavnike udruženja, sindikata i boračkih organizacija te predstavnike i lidere građanskih stranaka u BiH da se u što većem broju pridruže protestantima u Sarajevu u subotu 1. marta u 13.00 sati ispred sarajevske Katedrale.

Vrijeme je da građani BiH shvate da se problemi izraženi neradom kantonalnih vlasti u Sarajevu, ne tiču samo građana glavnog grada nego cijele BiH. Kantonalna i gradska vlast Sarajeva je samo dio realnosti koja se ogleda u bahatosti i neradu političara na svim nivoima vlasti u BiH, kazao je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu predsjednik “Fronta” Danijel Senkić.

Izvršni direktor Regionalnog ureda "Front" Sarajevo, akademski vajar Nihad Bojadžić pozvao je građane da na prosvjedima ne traže ostavke nego smjenu odgovornih na vlasti u BiH i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Mi ne stojimo kao organizator iza ovih protesta, ali želimo dati podršku građanima, kazao je Bojadžić.

Dopredsjednik "Fronta" i najmlađi dobitnik najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" Anes Kovačević pozvao je predstavnike građanskih stranaka da se pridruže prosvjednicima ispred sarajevske Katedrale.

Kovačević je kazao da bi sutra predstavnici građanskih stranaka u BiH, odnosno SDP-a, BOSS-a, Pokreta mladih BiH, LDS-a i GDS-a, trebalo u Sarajevu da održe i preliminarni sastanak da bi usuglasili stavove i strategiju borbe za zaštitu interesa i dostojanstva građana Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Udruženja "Front" kazali su da će u toku naredne sedmice pozvati građane svih većih gradova u BiH, kao što su Tuzla, Zenica, Mostar, da organiziraju slične prosvjede u svojim gradovima da bi se solidarisali s građanima Sarajeva i ukazali na slične probleme.

Udruženje građana "Front" djeluje od oktobra 2007. kao organizacija na državnom nivou, sa sjedištem u Tuzli. Ima otvorene regionalne urede u Sarajevu i Zenici, a naredne sedmice trebao bi biti otvoren i ured u Doboju.