|

Frizeri imaju posla: Građani se odazvali akciji doniranja kose za djecu oboljelu od raka

Frizeri imaju posla: Građani se odazvali akciji doniranja kose za djecu oboljelu od raka
0
Piše: A. Z.
18.2.2017. u 13:19
32
komentara
0

dijeljenja
1/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
5/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
6/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
7/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
8/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
9/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
10/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
11/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
12/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
13/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
14/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
15/15 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
U organizaciji Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" danas se u SCC-u u Sarajevu održava akcija šišanja pod nazivom "Moja kosa – tvoja kosa".
Svi oni čija je kosa duga najmanje 30 centimetara i nije hemijski tretirana mogu donirati kosu od koje će se praviti prirodne perike, a ostali u znak solidarnosti sa djecom koja boluju od malignih oboljenja mogu skratiti kosu ili se ošišati na ćelavo.

"Mi kao udruženje smo tu da podignemo svijest o tome da ta djeca postoje, da ta bolest postoji i da neko treba obratiti pažnju na to. Moja kćerka je imala 13 godina kada je oboljela i izgubila kosu, jedva smo našli periku i to je bio pravi finansijski udarac jer prirodna perika puno košta. Roditelji često dolaze iz socijalno ugroženih sredina i ne mogu to priuštiti svojoj djeci, a djetetu treba perika dok mu ne naraste njegova kosa. To je posebno osjetljivo za djevojčice. Zašto ne bismo pomogli ako možemo. Jako puno građana nam piše i zove nas, ima jako puno zainteresovanih za doniranje kose", kazala je Lejla Kamerić, predsjednica Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH".

Svoj doprinos ovoj važnoj akciji dala je i Sarajka Alisa Bašović.

"Na ovaj način nastojim vratiti osmijeh na lice djece koja se bore s jako teškom bolesti", kazala je Bašović.

Ideju za ovaj projekat Udruženje je dobilo od Lejle Kusturice koja je doniranu kosu poslala u SAD da bi se od nje mogla napraviti perika.

"Prije šest godina sam gledala emisiju o tome kako ljudi mogu donirati kosu, a najbolja prijateljica mi je bolovala od raka. Kosu sam puštala 4 godine i umjesto da je doniram u Americi gdje sam tada živjela, odlučila sam da se vratim u BiH i da i mi nešto slično uradimo. Kosu smo poslali jednom američkom udruženju, a oni su svoja vrata otvorili djeci iz BiH i jedna djevojčica iz Visokog je dobila prirodnu periku. S obzirom da proces slanja kose u Ameriku i čekanje na izradu traje jako dugo, odlučili smo to početi raditi i ovdje", kazala je Kusturica.

Oni koji nisu bili u prilici da danas doniraju kosu mogu to i naknadno učiniti.

U BiH godišnje od malignih bolesti oboli oko 55 dječaka i djevojčica, a procent izliječenja se kreće oko 70 posto. Gubitak kose je jedna od najblažih posljedica bolesti, ali djeca je jako teško prihvataju, posebno u tinejdžerskim godinama.
Prijavi grešku


Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...