BiH
0

Frieden: BiH predstavlja primjer uspjeha zajedničke vanjske i odbrambene politike EU

NINA
Prvog dana zasjedanja Skupštine Zapadnoeuropske unije u Parizu, koje je počelo jučer, obratio se Luc Frieden, ministar odbrane Luksemburga, u svojstvu predstavnika države koja predsjedava Europskom unijom.

Frieden se vrlo pozitivno osvrnuo na situaciju u BiH, posebno podvlačeći da BiH predstavlja primjer uspjeha zajedničke vanjske i obrambene politike EU-a. Istaknuo je da naša zemlja sve više ide k dugoročnoj stabilnosti, te da je cilj EU-a da BiH postane jedan od čimbenika stabilnosti u regiji.

Danas, drugog dana zasjedanja Skupštini su se obratili predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić i premijerka Ukrajine Yulia Tymoshenko.

Mesić je ponovno podvukao opredjeljenje Hrvatske za što skoriji ulazak u EU, te izložio hrvatske stavove po najznačajnijim pitanjima situacije u regiji.

Mesić je podržao daljnje produbljivanje suradnje među zemljama u regiji, te naglasio značaj za europski proces ulaska svih zemlja jugoistočne Europe u EU.

Inače, na prvom dijelu ovogodišnjeg plenarnog zasjedanja Skupštine sudjeluje i Goran Milojević, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja u Skupštini Zapadnoeuropske unije ima status “specijalnog gosta”.

Sjednica će trajati do sutra, 15. juna.