BiH
0

Fried: Protivljenje radikalnim idejama i nacionalističkoj euforiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pomoćnik državnog sekretara SAD-a Daniel Fried prenio je danas predstavnicima Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a jasnu poruku američke administracije u podršci Daytonskom mirovnom sporazumu i njegovoj evolutivnoj nadogradnji, te protivljenje radikalnim idejama i nacionalističkoj euforiji u BiH.

Presudu suda pravde u Haagu, rečeno je na sastanku, treba prihvatiti i razumjeti, osumnjičene osobe privesti pred nadležne sudove, a pitanju Srebrenice posvetiti više pažnje u ekonomskom smislu i smislu veće izgradnje međusobnog povjerenja bez narušavanja ustavnopravnog poretka RS-a i BiH.

Zaključeno je da treba tražiti sporazum domaćih političkih subjekta uz pomoć međunarodne zajednice u svim reformama u BiH i mnogo više gledati u budućnost nego zloupotrebljavati tragične događaje iz prošlosti.

Američka delegacija pozdravila je povoljniju investicionu klimu u RS-u, a zajednički je izražena spremnost i nada za proširenje obima ekonomske saradnje.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić upoznao je američku delegaciju, u kojoj su se nalazili i američki ambasador u BiH Douglas McEklheney i komandant NATO-štaba u Sarajevu Richard Wightman, o stavovima Narodne skupštine u reformi policije, odbrane i Ustava.

Pored Radojičića sastanku su prisustvovali šefovi poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini RS-a i predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Dževad Osmančević.