BiH
0

Fried: Politički lideri u BiH moraju zemlju povesti naprijed, a ne blokirati je

FENA
Daniel Fried
Daniel Fried
Pomoćnik državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju Daniel Fried prenio je u razgovorima sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, te ministrom vanjskih poslova Svenom Alkalajom poruku svoje vlade da će pružiti podršku BiH na putu ka evroatlantskim integracijama.

On je u razgovoru za agencije FENA, SRNA i ONASA kazao da će SAD biti prisutan na svakom dijelu tog puta do samoga kraja, ali da sudbina BiH zavisi od odluka koje se donose ovdje.

Naveo je da je SAD snažno podržao poziv BiH da se priključi Partnerstvu za mir, reformu odbrane, ustavne reforme, koje će podržavati i dalje, zatim policijsku reformu koja je uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom, ali da podržava i "napore svih bh. patriota da prevladaju glasove nacionalizma i povedu zemlju na putu ka Evropi".

Fried je istaknuo da se razgovori o ustavnim promjenama trebaju brzo nastaviti.

  • Dayton nije savršen i treba ga poboljšati, ali ga treba nadograditi a ne uništiti, rekao je Fried.

Prošlogodišnji paket ustavnih promjena koji za dva glasa nije dobio potrebnu većinu u parlamentu BiH imao je podršku SAD-a koji je smatrao da je bio dobar. Međutim, kaže Fried, nema paketa koji se ne može poboljšati.

  • Međutim, mi ovo ne diktiramo, nego smo spremni da pomognemo liderima BiH, naglasio je.

Kada je u pitanju reforma policije, Fried smatra da politički lideri u BiH moraju pronaći način da zemlju povedu naprijed, a ne da je blokiraju.

On smatra da je na stolu bio izvanredan prijedlog o kojem su se svi sporazumjeli, osim jedne male fraze. Sada se mora postići dogovor o toj frazi.

Fried je naglasio da rješenje statusa Kosova nije presedan koji se može dogoditi bilo gdje u svijetu. Taj presedan ne važi ni za Republiku Srpsku, ni za Preševsku dolinu, Čečeniju, Abhaziju, Pridnjestrovlje...

  • Kosovo pokazuje da je Milošević znao kako početi rat i kako ga izgubiti, kazao je Fried.

Naveo je da su u ovom procesu Sjedinjene Države blisko sarađivale s Rusijom, koja ima puno pravo da insistira na zaštiti srpske zajednice na Kosovu, što i SAD podržava.

On je ocijenio da je Ahtisarijev plan najbolja opcija, jer se u suprotnom kosovsko pitanje može riješiti nekontrolirano. Tzv. "nadzirana nezavisnost" je pošten kompromis između dva ekstremna zahtjeva.

Govoreći o pojavi ekstremizma u BiH, Fried je istaknuo da je islam u BiH uvijek imao progresivan i umjeren karakter.

  • Tačno je da su se pojedinci iz inozemstva pokušali infiltrirati u BiH. Mi ćemo očigledno nastaviti sa sarađujemo s bh. vlastima protiv ekstremizma. Ali konačni odgovor na ekstremizam je ekonomski i politički napredak u zemlji. Što je zemlja bliža Evropi, to je sigurnija od ekstremizma, naglasio je.

Ocijenio je da je nedavna presuda Međunarodnog suda pravde podsjetila na zločine koji su se dogodili u BiH, a njih nisu počinile apstraktne osobe, već zli ljudi, kriminalci.

  • Ratko Mladić je kukavica koja se krije iza srbijanske zastave, kazao je Fried, dodajući da on i Radovan Karadžić moraju biti uhvaćeni i poslani u Haag.

Podsjetio je da je šest sedmica nakon zločina u Srebrenici NATO krenuo u akciju da okonča rat u BiH, jer su ti zločini bili toliko strašni da se moralo učiniti tako nešto.

  • Najveća 'osveta' prema tim zločincima je BiH koja je prosperitetna i na putu ka Evropi. U tom smislu se sjećamo žrtava Srebrenice i odajemo počast njihovoj žrtvi, kazao je Fried.

Upitan na kraju zašto onda toliko dugo Karadžić i Mladić nisu uhapšeni, Fried je rekao da SAD još nije uhvatio ni Osamu bin Ladena, a da dugo nije mogao biti uhvaćen ni Ante Gotovina.

  • Volja postoji i s radošću očekujem njihovo hapšenje i presudu, rekao je na kraju razgovora za bh. novinske agencije pomoćnik državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju Daniel Fried.