Izvještaj za 2018.
5

Freedom House: BiH je djelimično slobodna zemlja, demokratija u padu u cijelom regionu

Klix.ba
Foto: Freedom House screenshot
Foto: Freedom House screenshot
Bosna i Hercegovina je, prema kriterijima nezavisne organizacije za istraživanja Freedom House, nazadovala u oblastima izbornog procesa, lokalne vlasti i nezavisnosti pravosuđa.

Freedom House je, ocijenivši zemlje u regionu, Srbiju i Hrvatsku okarakterisao kao slobodne zemlje, dok sve ostale zemlje regiona nose epitet djelimično slobodne, što se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu.

Iako je Albanija okarakterisana kao djelimično slobodna, prema istraživanju Freedom Housea kotira bolje od Bosne i Hercegovine i svih ostalih balkanskih zemalja koje su okarakterisane kao djelimično slobodne.

Posljednji izvještaj Freedom Housea "Zemlje u tranziciji", koji je danas objavljen, navodi da je zabilježen najveći pad u historiji tog projekta praćenog 23 godine.

Tvrdnju su potkrijepili činjenicom da su 19 od 29 posmatranih zemalja pale u ukupnim rezultatima demokratije, kao i da je drugu godinu zaredom više konsolidovanih autoritarnih režima nego konsolidovane demokratije.

Autoritarizam je u 2017. godini, prema zaključcima istraživanja, uspostavljen kao nešto normalno u regionu i proteže se od srednje Evrope kroz Euroaziju.