Šokantne optužbe
311

Fratar zlostavljao djevojčice u dječijem domu u Čitluku

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Mostarski biskup Ratko Perić, franjevački provincijal fra Ivan Sesar i Vatikan devet godina krili su od javnosti i policije prijavu za pedofiliju u dječjem domu "Ivan Pavao II" u Čitluku, piše sedmičnik Novosti.

Katoličku crkvu potresa vjerojatno najveći pedofilski skandal koji je ikad izbio na ovim prostorima. Više od godinu dana novinari sedmičnika Novosti istraživali su šokantne navode bivših štićenica Doma za djecu bez roditeljske skrbi "Ivan Pavao II" u Čitluku i Vionici o seksualnom zlostavljanju u domu, a za koje optužuju franjevca Kornelija Kordića.

Prema njihovim svjedočanstvima, Kordić je maloljetne štićenice doma zlostavljao od 2001. do 2014. godine, a navodno je najviše vrebao djevojčice od 10 do 12 godina. Na meti ovog seksualnog predatora bila su i djeca s poteškoćama u razvoju.

Kako pišu Novosti, o svemu su još prije devet godina pismeno obaviješteni biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić i Kordićev nadređeni franjevački provincijal Ivan Sesar, ali i Sveta stolica. No, postupak protiv Kordića nikad nije pokrenut, niti je sankcioniran na bilo koji način. Štoviše, Kornelije Kordić i dalje propovijeda i drži mise u crkvi Krista Kralja. Biskup Perić je Novostima izjavio kako nije imao ovlasti istraživati spomenutog svećenika jer je prijava kojom ga se optužuje bila anonimna.

Priča je na koncu završila tako što je Vatikanu poslano izvješće s prijavom i Kordićevim iskazom. Nitko od navedenih nije pritom obavijestio policiju, iako ih zakon Bosne i Hercegovine obvezuje na takvo postupanje. I tako je Crkva pokušala zataškati pedofilski skandal.

Inače, Kordić je jedan od upravitelja Doma za djecu 'Ivan Pavao II' i do današnjeg ga dana redovito posjećuje. Uz Kordića, dom vodi i njegova sestra, časna sestra Kornelija Kordić.

Kordić okrivio pohlepnu lažljivicu

Novinari Novosti uspjeli su prošle nedjelje doći do Kordića i suočiti ga s optužbama, no franjevac je sve negirao. Kaže da pretpostavlja ko je pošiljateljica anonimne prijave te da se radi o pohlepnoj lažljivici koja mu smješta jer joj nije dao finansijsku podršku koju je tražila.

"Bilo je tu više od 300 djece. Bilo je svakakve djece. To su vam bila napuštena djeca bez roditelja, djeca iz razorenih obitelji, svakakva problematična djeca. Očekivala je, kao i mnoge druge, materijalno zbrinjavanje, da ih školujemo do fakulteta. Očekivale su svašta. Bilo je tu svega", govori Kodrić.

Tokom ovih godinu dana koliko je trajalo njihovo istraživanje, novinari Novosti razgovarali su s 10 bivših štićenica doma, a danas su objavili svjedočanstva njih pet. Sve su potvrdile da je Kordić u brojnim prilikama dodirivao njih ili drugu djecu po intimnim dijelovima tijela.

Prva Kordićeva žrtva je u dom u Čitluku dovedena još sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća. Kaže kako je Kordić iz obližnjeg crkvenog doma gdje je živio svakodnevno dolazio u Dom za djecu.

"Do 23 sata obilazio je ženske sobe, dječaci ga nisu zanimali. Svaka soba imala je dva do pet kreveta. Za 'laku noć' bi išao od kreveta do kreveta i zavlačio ruke pod pokrivač, dirajući intimne dijelove tijela", opisuje strašne scene bivša štićenica.

Imao je miljenice

Priznaje da nije sve djevojčice u domu zlostavljao, ali je imao miljenice, cure kojima je poklanjao najveću pozornost. "Nije ga smetalo prisustvo više djevojčica, samo je pazio da ga odrasli ne vide", tvrdi ona.

Ipak, uvjerena je da su o njegovom ponašanju znali svi odrasli koji su bili uključeni u rad doma. "Pojedine sestre, sablažnjene njegovim ponašanjem, nekoliko puta su nam savjetovale da bježimo kad ga vidimo. Sestra Kornelija, međutim, nije dala protiv brata. Kad je čula da ga nas nekoliko cura ogovara na taj način, a često smo o tome međusobno razgovarale, poludjela bi. Nije nam vjerovala", otkriva bivša štićenica.

Kordićev jezivi ritual prije spavanja potvrdila je i druga svjedokinja. "Javnost mora znati za nasilje koje se sistematski i institucionalno prešućuje i podržava. Mi, djeca tog doma, zaslužujemo svoj glas", poručuje.

O zlostavljanju u domu u Vionici progovorila je treća sugovornica Novosti. Iz tog vremena najviše se sjeća kako je nad njom i drugom djecom bludničio za vrijeme ljetnih praznika u Neumu.

"Od 1. jula do 5. augusta izmijenilo bi se u Neumu pet grupa po sedmicu dana. U svakoj grupi bilo je petnaestak djece. Prva skupina su uvijek bile isključivo djevojke", prisjeća se.

"Uvlačio nam je ruke pod kostime"

"Znao je ulaziti u gaćicama u sobu. Jednom je takav legao pored mene i prijateljice. Dodirivao nas je dok nije zaspao", tvrdi u razgovoru za Novosti.

Sjeća se da im nije dao da se međusobno mažu uljem za zaštitu od sunca jer je to bila njegova zadaća. "Redovno je koristio te trenutke da nam uvlači ruke pod kostime. Mlađe je curice učio plivati", kaže svjedokinja.

Četvrta štićenica kaže kako je boravak u domu loše utjecao na nju jer je ondje trebala doživjeti ljubav, a ne probiranje koga će više ispipati.

Posljednja djevojka čije svjedočenje su objavile Novosti nije bila zlostavljana, ali je uhvatila Kordića na djelu.

Poput drugih starijih djevojaka u domu, često se brinula za mlađu djecu. Jedne je večeri 2003. godine otišla u sobu u kojoj je spavalo dijete s poteškoćama u razvoju. Djevojčica je imala oko 14 godina.

"Kad sam otvorila vrata, vidjela sam kako Kornelije brzo izvlači ruku ispod jorgana. Odgurnula sam ga iz sobe i rekla mu da ga više nikad ne želim vidjeti u sobama gdje spavaju djevojčice. Sjećam se da se tresao i da mi je rekao kako nije očekivao takvo ponašanje od tako kulturne djevojke", priča svjedokinja za Novosti.

Tvrdi da je često vrebao djecu s poteškoćama u razvoju, a danas joj je žao što nije odmah otišla novinarima ispričati o zlostavljanju kojem su bile izložene.