Suđenje Ratku Mladiću
0

Fraser: Na svaku granatu ABiH, VRS bi uzvratila sa deset projektila

Klix.ba
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Bivši pomoćnik komandanta UNPROFOR-a u Sarajevu David Fraser kazao je na suđenju Ratku Mladiću da je Vojska Republike Srpske (VRS) 1994. i 1995. godine izlagala grad “pretjeranoj i nasumičnoj” artiljerijskoj vatri i snajperima je namjerno ciljala civile.

"Sarajevo je bilo pogođeno nebrojenim projektilima, ne samo po vojnom štabu nego i nasumično po gradu”, rekao je svjedok opisujući jedan od svojih sarajevskih dana između aprila 1994. i maja 1995. godine.

Do zaključka o neproporcionalnoj i neselektivnoj vatri VRS-a kanadski general Fraser došao je na osnovu istraga o napadima na grad koje je sproveo UNPROFOR.

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za teror nad civilima u Sarajevu izvođen granatiranjem i snajperskim djelovanjem u periodu od 1992. do 1995. godine. Na teret mu je optužnicom stavljen i genocid u Srebrenici i u još sedam opština u BiH, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i uzimanje vojnika UNPROFOR-a za taoce.

Fraser je kazao i da je vatra sa položaja VRS-a bila djelimično “isprovocirana” dejstvima Armije BiH (ABiH) iz grada, ali da je taj odgovor bio “nesrazmjeran”.

“Na svaku granatu ABiH, VRS bi uzvratila sa deset projektila”, dodao je on.

Snage VRS-a upotrebljavale su, po Fraseru, modifikovane avio-bombe, čije ispaljivanje na gusto naseljena područja “nije imalo vojnu vrijednost” zato što su bile veoma neprecizne.

Opisujući razgovore sa optuženim kojima je prisustvovao, kanadski general je ispričao da je Mladić, poslije napada avijacije NATO-a na VRS u jesen 1994. godine, zaprijetio da će ograničiti kretanje UNPROFOR-u i ulazak humanitarnih konvoja u Sarajevo.

Prema naređenju Mladića, koje je prikazano u sudnici, njegove trupe su to kasnije i učinile, potvrdio je svjedok.

Mladić je, kako je rekao Fraser, tadašnjem komandantu sarajevskog UNPROFOR-a Francisu Briquemontu zaprijetio i da će “napasti UNPROFOR”.

Svjedok je izjavio i da je Mladić imao neospornu komandu i kontrolu nad jedinicama VRS-a.

Frasera će u četvrtak, 6. decembra, unakrsno ispitivati Mladićev branilac Dragan Ivetić, javio je BIRN Justice Report.