Pismo prijatelju
430

Franjo Topić pisao Bogićeviću: Želim ti puno snage za podnošenje ovog poniženja

R. D.
Pismo počasnog predsjednika Napretka
Pismo počasnog predsjednika Napretka
Politika je ponovo pokazala da nema dna. To potvrđuje igra i izigravanje Bogića Bogičevića kao kandidata za gradonačelnika Sarajeva, kaže u svom otvorenom pismu Franjo Topić, počasni predsjednik HKD Napredak.

"Svi su kleli da je pravi kandidat, da ga Četvorka bez zadrške podržava, a kad tamo nakon više mjeseci čovjek se oglasio da više neće sudjelovati u tom igrokazu", kaže na početku Topić.

Trebalo je izvanredne hrabrosti ne glasati kako ostali srpski članovi predsjedništva Jugoslavije i Jugoslavenska narodna armija kaže i to u Beogradu u podrumu, dodaje.

"Treba podsjetiti i one koji znaju da je Bogićev glas odlučio o (ne)uvođenju ratnog stanja u bivšoj državi. Trebalo je snage nakon toga izići na ulice Beograda i to onako visok i vidljiv. Da je uvedeno ratno stanje tko zna što bi bilo! Možda bi JNA uhapsila Kučana i Tuđmana i stotinjak drugih političara i pacifizirala sve ostale. I osobno sam govorio nadležnima u RH da bi trebali osigurati Bogiću dobru mirovinu i najveće priznanje", napisao je.

Trebalo je hrabrosti i čojstva ostati u Sarajevu kad su Karadžićevci ubijali Sarajevo, a Bogiću u rodnom Ugljeviku iskopali grob, navodi dalje.

"Nije u ratu htio ništa prihvatiti, a nuđeno mu je da bude član Predsjedništva BiH, da bude ambasador u nekom lijepom i mirnom gradu s dobrim standrdom. No Bogić je izdabrao da gladuje i da bude meta sa ostalim građanima a dodatno je tugovao jer mu je obitelj bila u inozemstvu. Sprijateljili smo se u ratu. On komunista i Srbin ja antikomunista i Hrvat, on član komunističkog predsjedništva, ja predsjednik hrvatskog nacionalnog društva Napredak. I danas smo prijatelji. Dragi Bogiću, želim Ti puno snage za podnošenje ovog poniženja. Uz Tebe sam", zaključio je Topić.