BiH
0

Franjo Pravdić osuđen na 11 godina zatvora zbog ubistva braće Fejzić

Piše: E. M.
Kantonalni sud u Zenici danas je na 11 godina zatvora osudio 41-godišnjeg Franju Pravdića iz Žepča za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u Žepču.
Franjo Pravdić na izricanju presude (Foto: Klix.ba)
Franjo Pravdić na izricanju presude (Foto: Klix.ba)

Tročlano sudsko vijeće, kojim je predsjedavao sudija Nermin Tešnjak, izricanjem 11-godišnje kazne zatvora zaključilo je da će se postići svrha kažnjavanja te svrha krivično-pravnih sankcija nad optuženim.

Pravdić se tereti da je 5. augusta 1993. godine u selu Orahovica ubio dvojicu zarobljenih vojnika Armije RBiH. Braća Edib i Edin Fejzić su prilikom kopanja rovova počeli bježati, prilikom čega su ranjeni, a potom dovedeni u komandu HVO-a gdje ih je Pravdić ubio iz puške.

Odbrana je u toku postupka pokušala odgovornost prebaciti na umrlog strica optuženog Franje, Stipu Pravdića, ali to nije dokazano.

Tročlano sudsko vijeće (Foto: Klix.ba)
Tročlano sudsko vijeće (Foto: Klix.ba)

"Iz navedenih razloga nije mogla biti prihvaćena ni teza odbrane optuženog da je krivično djelo izvršio Stipo Pravdić, jer takva tvrdnja ni u jednom od provedenih dokaza optužbe nije našla svoje uporište", rekao je sudija Tešnjak.

Kao olakšavajuće okolnosti Franji su uzete da je otac dvoje djece, te da do sada nije optuživan.

Ovo je prva izrečena presuda u 20 godina za zločine u Žepču, u kojima je u periodu od 30. juna 1993. godine do 1. aprila 1994. godine ubijeno 160 civila, 4.600 ljudi je zatvoreno u logore, a više od 9.000 protjerano.

Tužilac u ovom postupku, Branislav Tomaš, je kazao kako su ovo predmeti u kojima je najteže dokazati krivicu, s obzirom na vrijeme proteklo od počinjenja krivičnog djela, te situacije u kojoj se nalaze svjedoci.