{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Franjevci žele obilježiti 800 godina od susreta svetog Franje i egipatskog sultana

Piše: R. D./Klix.ba
13.1.2018. u 11:41
80
283
Franjevci žele obilježiti 800 godina od susreta svetog Franje i egipatskog sultana
80
Franjevci žele obilježiti 800 godina od susreta svetog Franje i egipatskog sultana
Fra Iko Skoko (Foto: Klix.ba)
Potreba za dijalogom je konstantna, a možda nikad nije ni bilo veće potrebe za njim, kao što je to danas, zaključak je obilježavanja 800. godišnjice susreta svetog Franje i sultana.
Susret svetog Franje i egipatskog sultana Malika al Kamila desio se 1219. godine, a on i danas za franjevce, ali i brojne druge predstavlja povod za jačanje dijaloga s drugima i drugačijima.

O ovom velikom historijskom događaju, njegovom značaju te načinu obilježavanja razgovarali smo s fra Ikom Skokom, poznatim hercegovačkim franjevcem koji je poznat po insistiranju na dijalogu, a u ovoj godišnjici vidi novu šansu.

"Sveti Franjo je primjer i nadahnuće za dijalog i današnjim franjevcima i brojnim drugim ljudima. On je u vrijeme velikih ratova, u junu 1219. godine pošao na Istok i došao u Damiettu. Tu se susreo s egipatskim sultanom Malikom al Kamilom krajem augusta ili početkom septembra te godine", priča fra Iko.

Fra Toma Čelanski piše o tom događaju u Prvoj biografiji sv. Franje u kojoj između ostalog stoji: "Nije se plašio prijetnji da će ga mučiti, niti se prepao kad su mu prijetili smrću. Ipak, premda su mnogi neprijateljski i odvratno postupali s njim, sultan ga je primio s velikom počašću"."O ovom događaju sociolog Željko Mardešić je napisao kako Sveti Franjo Asiški nije stupao u viteške redove i otišao u Svetu zemlju, nego je kao siromašni mirotvorni redovnik ovdje pokušao stišati mržnju i neprijateljstvo. Zato smo vitezove davno zaboravili, a sv. Franju i danas slavimo", kaže fra Iko Skoko.

Kako velika godišnjica pada u narednoj 2018. godini, franjevci su već počeli pripreme, a važna svjetska konferencija održat će se upravo u Mostaru.

"Naša Međunarodna komsija za dijalog imat će skup u Mostaru od 18. do 24. februara ove godine, a važna tema će upravo biti obilježavanje susreta svetog Franje i sultana. Komisiju čine brojni franjevački i civilni autoriteti iz čitavog svijeta", kaže fra Iko.

Fra Iko kaže i kako Katolička crva posebno insistira na dijalogu te navodi veliki skup koji se u Asizu desio prije 31 godinu, a koji je ostavio u naslijeđe poseban duh.

"Papa Ivan Pavao II je 27. oktobra 1986. godine u Asizu okupio 67 poglavara različitih crkava i religija. Prošle godine smo obilježili 25 godina od tog događaja, a on je posebno bitan za nas u Bosni i Hercegovini. Bila je to hrabra proročka gesta pape Poljaka, a on je kasnije u svojim govorima tumačio njenu pravu svrhu i smisao te franjevcima stavio u zadatak da njeguju duh Asiza", objasnio je."Obilježavanje ove godišnjice susreta svetog Franje i sultana ne smije biti samo sjećanje, nego i poticaj za novo otvaranje dijaloga u našim sredinama. Franjevaca ima u više od 110 država, zamislite da to pokrenemo u svakoj od tih zemalja, zamislite kolika bi to bila moć. Idealno bi bilo da krenemo iz Mostara, a da završimo obilježavanje u Egiptu. Do Egipta bismo trebali svi mi u svojim sredinama napraviti svoje susrete po uzoru na svetog Franju i sultana", kazao je fra Iko Skoko.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: