{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Franjevačka teologija sto godina u Sarajevu

F
23.10.2009. u 09:38
0
1
Franjevačka teologija sto godina u Sarajevu
0
Franjevačka teologija sto godina u Sarajevu
Franjevačka teologija - visokoškolska ustanova franjevaca Bosne Srebrene ove godine slavi sto godina djelovanja u gradu Sarajevu.
Naime, 1909. ova je ustanova iz Franjevačkoga samostana Gorica kraj Livna premještena u Sarajevo u samostan Sv. Ante na Bistriku i tu je bila sve do 1968. kada je preselila u novoizgrađenu zgradu - danas u Aleji Bosne Srebrene u naselju Nedžarići.

U kontinuitetu, bez izgubljenoga semestra, usprkos dvaju svjetskih ratova, ova je institucija bila i radila u gradu Sarajevu. I u prošlom ratu, kada su zgradu u junu 1992. zauzele srpske snage, protjerale profesore i osoblje i od nje učinile svoje uporište, kada su opljačkali svu imovinu (i bogatu knjižnicu), Franjevačka teologija je nastavila s radom kod franjevaca u Samoboru (Hrvatska) i odmah se vratila u Sarajevu nakon temeljite obnove zgrade u ožujku 1997.

U sto godina svoga postojanja na Franjevačkoj teologiji školovali su se franjevci Bosne Srebrene i Hercegovačke franjevačke provincije. Zadnje desetljeće, uz franjevačke studente školuju se i studenti i studentice civili.

Ovo je učilište, s profesorima i studentima, bilo i ostalo ne samo središnja obrazovno-odgojna ustanova bosanskih franjevaca nego i jedno od znanstvenih i kulturnih središta grada Sarajeva i BiH.

Osim periodičnoga izdavanja teoloških udžbenika i drugih publikacija, Franjevačka teologija redovno izdaje tri časopisa: Bosna franciscana, Bilten i Jukić, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: