Odlikovao ga ambasador
358

Francuz koji je postao Sarajlija imenovan "Vitezom iz reda Akademskih Palmi"

S.H.P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Mebarki i Rousson (Foto: I. Š./Klix.ba)
Francuski ambasador u BiH Guillaume Rousson uručio je danas odlikovanje Akademske palme Nordinu Mebarkiju. Ovo odlikovanje dodjeljuje se osobama koje su dale poseban doprinos obrazovanju i bogaćenju kulturnog naslijeđa u Francuskoj i cijelom svijetu.

Ambasador Guillaume Rousson ukazao je na izvrstan rad Mebarkija koji više od 15 godina živi i radi u Sarajevu.

"Ovo je kruna Mebarkijeve profesionalne aktivnosti. Nije samo ministar obrazovanja Francuske uočio njegove rezultate nego i direktor Francuske škole u Sarajevu. Mebarki je ovdje već 15 godina i mnogo je djece pratilo njegov rad u školi. Ponosan sam što je jedan Francuz mogao da ima ovakav uticaj na mlade Bosance. Drago mi je da postoje ovakvi ljudi koji razvijaju dobre odnose naše dvije zemlje", kazao je francuski ambasador u BiH Guillaume Rousson.

Profesor Mebarki je kazao kako mu je čast što je imenovan "Vitezom iz reda Akademskih Palmi" Republike Francuske.

"Ovo je velika čast za mene. Za mene je ova nagrada nešto što sam posvetio svojim prijateljima, porodici i svim ljudima koji su bili dio mog života. Mojim profesorima, direktorima i učenicima", rekao je profesor Nordine Mebarki.

U Međunardnoj francuskoj školi doprinio je kvaliteti pedagoškog obrazovanja, ali i promociji francuske kulture u Bosni i Hercegovini.

"Mi smo veoma sretni i ponosni jer je profesor Mebarki veliki francuski Sarajlija. On živi u Sarajevu od 2004. godine i veoma je dobar učitelj. Mislim da je veoma dobra vijest što će gospodin Mebarki biti direktor Francuske škole", zaključio je je savjetnik za saradnju i kulturu FR ambasade i direktor Francuskog instituta Jean-Christophe Thiabaud.