{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Francuski šef diplomatije: Evropa mora pomoći BiH

2.7.2014. u 14:27
23
28
Francuski šef diplomatije: Evropa mora pomoći BiH
23
Francuski šef diplomatije: Evropa mora pomoći BiH
Laurent Fabius (Foto: EPA)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je pismo ministra vanjskih poslova i međunarodnog razvoja Republike Francuske Laurenta Fabiusa.
Ministar Fabius se zahvalio Lagumdžiji na pismu upućenom 19. maja u kojem je francuskom ministru skrenuta pažnja na katastrofalne poplave koje su pogodile našu zemlju, te izrazio najiskrenije saučešće porodicama žrtava i podršku Francuske Bosni i Hercegovini.

Ministar Fabius je podsjetio na izjavu predsjednika Republike Francuske Françoisa Hollanda od 22. maja da je "Francuska spremna organizirati donatorsku konferenciju za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, s ciljem da se prikupe fondovi neophodni za obnovu i oporavak, osim sredstava koja se stavljena na raspolaganje odmah nakon poplava".

"Francuska će održati svoje obećanje i organizirati ovu donatorsku konferenciju u julu zajedno sa Evropskom unijom i Slovenijom, koja se željela priključiti ovoj akciji. Praktični modaliteti ove konferencije se trenutno proučavaju, a mi ćemo Vas sigurno redovno informirati o njenim pripremama. Uspjeh ove konferencije je toliko značajan iz razloga što Bosna i Hercegovina, kao što to znate, ne može pravno raspolagati fondovima solidarnosti EU. Naime, samo zemlje članice Evropske unije, ili one koje su započele pregovore o pristupanju, mogu koristiti ovaj instrument koji omogućava Uniji da intervenira u slučaju velike prirodne katastrofe sa teškim posljedicama na uvjete života, prirodnu sredinu ili ekonomiju zemlje", navodi se u pismu upućenom Lagumdžiji.

On je iznio uvjerenje da će drugi evropski fondovi biti snažno angažirani kako bi se pružila neophodna pomoć BiH:

"Najprije mislim na Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) koji će se, nadamo se, pokazati korisnim za brzu, efikasnu i trajnu obnovu Bosne i Hercegovine i Srbije. Poruke u tom smjeru su već poslane u Evropsku komisiju“, navodi se, između ostalog, u pismu ministra Fabiusa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: