BiH
0

Francuski minolovac Verseau 15. aprila uplovljava u vode Neuma

FENA
Francuski minolovac "Verseau" (Verso) uplovit će 15. aprila u Neum i do 17. aprila ostati usidren u kanalu Neum-Klek, u neposrednoj blizini grada Neuma, saopšteno je iz Ambasade Francuske u BiH.

To će biti drugo pristajanje u Bosni i Hercegovini jednog broda francuske državne mornarice u periodu od dvije godine.

Brod "Verseau" pristat će u Neum nekoliko sedmica prije obilježavanja 200. godišnjice potpisivanja carskog dekreta za otvaranje Generalnog konzulata Francuske u Travniku 12. maja 1806., koji svjedoči o starosti veza koje ujedinjuju Francusku i Bosnu i Hercegovinu.

Francuski narod dijelio je patnje građana Bosne i Hercegovine u teškim trenucima i to ne zaboravlja, navedeno je, uz podsjećanje da je Francuska bila prva država koja je otvorila ambasadu u Sarajevu, i to u januaru 1993. Od samita u Zagrebu, koji je održan u vrijeme francuskog predsjedavanja EU u novembru 2000., Francuska aktivno podržava vokaciju BiH da postane članica Evropske unije. Već deset godina je uz Bosnu i Hercegovinu angažirana na stvaranju mira i izgradnji zajedničke budućnosti.

Za 15. april francuski ambasador u BiH Henry Zipper de Fabiani, ataše za odbranu potpukovnik Pierre Arnold i kapetan korvete komandant "Verseaua" Frederic di Marcantonio organiziraju u hotelu "Stela" u Neumu prijem. Za isti dan je, u prisustvu predstavnika bh. vlasti i diplomatskog kora, organizirana posjeta minolovcu "Versae".

U saopćenju iz francuske ambasade naglašava se kako je predstojeći događaj snažan prijateljski gest Francuske, čije su snage u Bosni i Hercegovini angažirane još od početka 1990. Francuske brojne snage angažirane su na prostoru bivše Jugoslavije od početka operacija, a više od 80 francuskih vojnika izgubilo je u njima svoje živote.

Minolovac "Verseau" dug je 51,5 m. U njegovoj posadi je 49 mornara. Trodijelni je i plod je suradnje francuske, belgijske i holandske mornarice. Izgrađen je 1987. na gradilištu Belliard Poly-Ship u Ostende-Rupelmondeu (Belgija). Prvo ga je koristila belgijska mornarica pod imenom "Iris". Otkupila ga je Francuska i onda stavila u aktivnu službu u svoju državnu mornaricu 1997. pod imenom "Verseau". Matična luka mu je u Tulonu i jedan je od trinaest minolovaca te vrste u francuskoj državnoj mornarici.

Trodijelni minolovci obavljaju različite misije u skladu s vojnim zadacima, ali i u službi zaštite javnog interesa: garancija su za slobodan promet ratnih ili trgovačkih brodova u područjima za koje se pretpostavlja da su minirana; kontroliraju pristupe dvjema francuskim vojnim lukama, Brest i Tulon, i najvažnijim atlantskim i mediteranskim trgovačkim lukama Francuske preko kojih se obavlja 80 posto trgovačke razmjene; kontrola/deminiranje područja za sidrenje, odmor ili iskrcavanje; kontrola/deminiranje prilaza stranim lukama u okviru sporazuma o odbrani...