Inicijativa radikala
166

Francuski desničar u Evropskom parlamentu ne želi BiH u EU, traži obustavu proširenja

A. D.
Jordan Bardella
Jordan Bardella
Jordan Bardella, francuski zastupnik u Evropskom parlamentu, koji dolazi iz Nacionalnog pokreta Marine Le Pen uputio je Evropskoj komisiji inicijativu da obustavi proces proširenja s Bosnom i Hercegovinom.

Ovaj radikalni francuski političar koji je čak bio i nosilac liste Nacionalnog pokreta za Evropski parlament na prošlim izborima u inicijativi navodi da BiH i drugim zemljama u regionu nema mjesta u EU.

U svojoj inicijativi navodi da aktuelna migrantska kriza govori o neprilagođenosti balkanskih zemalja da se pridruže području u kojem ljudi uživaju slobodu kretanja, a to je EU.

U aktu je naveo da se BiH 15. februara 2016., osam godina nakon zaključenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prijavila za pristupanje Evropskoj uniji.

"Početna procjena Evropske komisje utvrdila je da zemlja nije ispunila niz kriterija koji se odnose na pravnu stečevinu EU, što znači da su potrebna značajna poboljšanja u oblastima informisanja i medija, socijalne politike, zapošljavanja i pravosudnog i sigurnosnog aparata. Što je još gore, procjena ekološke politike u zemlji bila je u potpunosti nespojiva sa standardima EU. Gotovo 34 miliona eura sredstava EU stavljeno je na raspolaganje Bosni i Hercegovini u tu svrhu od 2018. godine, a o aranžmanima o upravljanju migracijama zemlje raspravljalo se na plenarnom zasjedanju u Briselu u novembru 2019. godine", istaknuo je Bardella.

Inače, ova inicijativa francuskog radikala dolazi nakon nedavne izjave predsjednika Francuske Emmanuela Macrona o tome da je BiH tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku.