BiH
0

Francuska želi da vidi BiH što prije u Evropskoj uniji

FENA
Francuska podržava BiH na putu ka evropskim integracijama i želi da ona potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom što prije, ponovili su danas u Banjoj Luci članovi delegacije francuskog senata.

Senator Christian Cambon izjavio je, nakon razgovora s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem, da ne može govoriti o tačnom datumu potpisivanja tog sporazuma, ali da ni Francuska ni bilo koja druga zemlja ne usporavaju taj proces.

"Morate shvatiti da postoje procedure koje mi moramo poštovati. BiH je geografski u Evropi, a naša želja je da nakon potpisivanja Sporazuma vaša zemlja se što prije pridruži EU i ojača 27 zemalja njenih članica“, rekao je francuski senator.

Cambon je kazao da je razgovarano i o ustavnim promjenama u BiH, te da je želja njegove zemlje da se ojačaju institucije države, ali da se poštuje svačiji identitet.

Predsjednik Skupštine RS-a Igor Radojičić izrazio je nadu da će se potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU desiti i prije 1.jula, datuma preuzimanja Francuske predsjedavanjem EU, odnosno još u maju za vrijeme predsjedavanja Slovenije.

Istovremeno, kako je naveo, predstavnici francuskog senata su izrazili uvjerenje da u vrijeme njihovog predsjedavanja Balkan neće biti zaboravljen ili potisnut u neki drugi plan, kao što je to bio slučaj u vrijeme predsjedavanja EU nekih drugih zemalja.

Radojičić je napomenuo i da nakon potpisivanja Sporazuma slijedi dosta komplikovana procedura ratifikacije Sporazuma u 27 parlamenata zemalja članica, što može potrajati čak i dvije godine, ali to su redovne procedure koje su se događale i drugim zemljama.

I ministrica za ekonomske odnose i koordinaciju RS-a Jasna Brkić razgovarala je danas s delegacijom Senata Francuske o mogućnostima ekonomske saradnje BiH i RS-a s Francuskom, te naglasila da je tročlana delegacija francuskog senata dobro upoznata o političkoj situaciji u BiH.

Brkić je rekla da je u razgovoru sa senatorima izrazila želju da RS i BiH više i bolje sarađuje s Francuskom, posebno zato što ona nije među značajnijim vanjskotrgovinskim partnerima BiH.

Također, Cambon je izrazio nadu i da će bit poboljšana saradnja BiH i njenih entiteta s Francuskom.