{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Francuska želi BiH u Evropskoj uniji"

F
15.4.2009. u 13:39
0
12
"Francuska želi BiH u Evropskoj uniji"
0
"Francuska želi BiH u Evropskoj uniji"
Član francuskog senata Jack Ralite izjavio je danas u Banjoj Luci da njegova zemlja želi da BiH uđe u Evropsku uniju (EU) te iznio stav da BiH mora ići naprijed, što podrazumijeva i da se dejtonski Ustav mora mijenjati.
"Ne slažemo se sa zemljama, članicama EU, koje se protive proširenju Unije“, naglasio je Ralite.

Ističući da se dosta bh. političara poziva na Dejtonski sporazum, Ralite je rekao da se slaže da je taj sporazum doprinio uspostavljanju mira u BiH, ali on ne može predstavljati vječitu ustavnu formu.

"Stvari se trebaju mijenjati i trebaju ići naprijed“, naveo je Ralite na pres-konferenciji nakon današnjeg razgovora u Banjoj Luci s predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Igorom Radojičićem.

Radojičić je kazao da je Francuska izuzetno važna zemlja za budući pravac razvoja BiH, prije svega za članstvo u EU.

S tim u vezi, predsjednik entitetskog parlamenta je izrazio očekivanje da će podrška Francuske evropskom putu BiH biti nastavljena i pored rastućeg evroskepticizma u nekim zemljama EU.

Na sastanku je bilo riječi o prioritetima koje naša zemlja mora ispuniti na evropskom putu te pitanjima obrazovanja mladih u BiH.

„Posebno je bilo riječi o postojanju tzv.odvojenih škola pod istim krovom u BiH te koliko će se to reflektovati na budućnost ove zemlje, ukoliko u njoj mladi ljude živi, rastu i obrazuju se odvojeno“, rekao je Radojičić.

„Onda kada je naša zemlja postigla da ima istu, jedinstvenu, školu za svu djecu, došli smo do situacije da su se produbile društvene veze između naših stanovnika. Mislimo da produbljivanje i uspostavljanje društvenih veza omogućuje napredak jedne zemlje“, iznio je stav o tom pitanju član francuskog senata Ralite.

Delegacija francuskog senata, u kojoj su još i članovi Francois Pillet i Francois Fortassin, razgovarat će danas u Banjoj Luci i s entitetskim predsjednikom Rajkom Kuzmanovićem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: