Francuska predala ovjerenu kopiju Dejtonskog sporazuma

F
FENA
18.11.2009. u 11:26
0
9
Francuska predala ovjerenu kopiju Dejtonskog sporazuma
0
Francuska predala ovjerenu kopiju Dejtonskog sporazuma
Francuska ambasada u BiH predala je Ministarstvu vanjskih poslova BiH ovjerenu kopiju originala Dejtonskog sporazuma, potvrđeno je danas Feni iz francuske ambasade.
Ovaj dokument bit će trajno čuvan u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, s obzirom na to da je ovo ministarstvo depozitar međunarodnih ugovora koje je potpisala BiH.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na posljednjoj sjednici 11. novembra usvojio zaključak kojim je obavezao Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH da u najkraćem mogućem roku od Francuske, kao depozitara Dejtonskog mirovnog sporazuma, pribave i stave na raspolaganje Parlamentarnoj skupštini BiH izvorni tekst ili ovjerenu kopiju.

Predlagač zaključka, hrvatski delegat Božo Rajić, istaknuo je tada da BiH nema autentični tekst sporazuma i izrazio je sumnju da je u prevodima Dejtonskog sporazuma koji su u upotrebi u BiH došlo do slučajnih ili namjernih grešaka koje proizvode suštinske posljedice.

Dokument je navodno nestao iz arhive Predsjedništva BiH.

Dejtonskim sporazumom, dogovorenim u američkoj vojnoj bazi Wright-Patterson u blizini Daytona, Ohio, okončan je rat u BiH. Sporazum je najprije parafiran u Daytonu 21. novembra 1995., a zvanično je potpisan u Parizu 14. decembra iste godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: