Bosanski franjevac
898

Fra Mirko Majdandžić objavio muzičku čestitku za Bajram i propovijed o Abrahamu/Ibrahimu

N. V.
Screenshot: Facebook
Screenshot: Facebook
Franjevac Mirko Majdandžić je na interesantan način uz kratku propovijed i pjesmu čestitao Kurban-bajram muslimanima.

"Mi vjernici na ovim prostorima - židovi, muslimani, kršćani, pravoslavni katolici, svi se pozivamo na Abrahama, da je on uzor nama, praotac vjere. Abraham je toliko imao povjerenja u Boga da je i u trenucima kada nije bilo izlaza, Abraham vjerovao da će Bog pronaći rješenje", započeo je fra Majdandžić svoje obraćanje.

Zatim je kratko prekinuo svoju propovijed kako bi zapjevao pjesmu "Bože moj, što je jutro":

Bože moj, što je jutro. Bože moj, što su kapi. Što su zvijezde koje gledam. Što mi pruža novi dan. Znam da moram prijeći rijeku Što me nosi, što me valja. Znam da moram da se borim I da nađem pravi put. Stog te molim, daj mi ruku. Stog te molim, daj mi snage Budi tu dok je teško. Budi tu dok sunce sja.


Kratku propovijed je nastavio povezujući Abrahama sa današnjim čovjekom.

"Naša braća muslimani danas slave Kurban-bajram, sjećanje na tu vjeru i to veliko Abrahamovo/Ibrahimovo povjerenje da će se Bog pobrinuti. Tako je on, dok je sa sinom Isakom išao na brdo da prinese žrtvu, govorio 'Bog će se, sine, pobrinuti'. Uz čestitku svoj braći muslimanima na ovom danu, želja je da svi mi koji se pozivamo na Abrahama, i putujemo kroz život slično Abrahamu", rekao je.

Još jednom je kratko zapjevao već poznate stihove, a zatim poručio: "Braćo muslimani, neka vam je sretan Bajram. Bajram šerif mubarek olsun".