|

Fra Mile Babić: Pravda zahtijeva otkrivanje pune istine o prošlim događajima

Fra Mile Babić: Pravda zahtijeva otkrivanje pune istine o prošlim događajima
57
F
FENA
23.2.2017. u 11:39
30
komentara
57

dijeljenja
Fra Mile Babić: Pravda zahtijeva otkrivanje pune istine o prošlim događajima Fra Mile Babić
U svjetlu pravde i istine za sve žive i mrtve treba gledati na zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. To je primarno i humanističko gledište kazao je Feni fra Mile Babić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.
"U svjetlu pravde i istine za sve žive i mrtve treba gledati na zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. To je primarno i humanističko gledište", kazao je fra Mile Babić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Neka pravni stručnjaci rade svoj posao, dodao je, a državne institucije nemaju nikakva razloga to bojkotirati, jer je njihova obveza služiti pravdi i zakonima koji se moraju stalno usklađivati s pravdom.

Naime, pojasnio je fra Mile, u zapadnoj političkoj filozofiji počevši od Platona i Aristotela pa preko Kanta i sve do Johna Rawlsa i Otfrieda Hoffea temeljni princip koji treba vladati u političkoj zajednici (državi) jest pravda. Država mora služiti pravdi, a mač kao simbol državne moći mora biti u službi pravde.

Uime pravde kao temeljnoga principa i mjerila, naveo je, treba odbaciti svaki pravni i državni pozitivizam, koji brani svaki postojeći poredak, i politički anarhizam, koji odbacuje svaki poredak.

"Država (sve državne institucije) i svi građani (svi mi ljudi kao moralna i politička bića) moramo služiti pravdi. Pravdu dugujemo svima obespravljenima, osobito onima koji su ubijeni bez sudske presude i dokazane krivnje, onima nad kojima je počinjen zločin. I ubijenim ljudima treba se posthumno dogoditi pravda i to vrijedi od Sofoklove Antigone pa do danas", naveo je.

Da bi se pravda dogodila svima, istakao je, potrebno je otkriti što se uistinu dogodilo, tj. obznaniti istinu, dakle, utvrditi istinu o ulozi tadašnjega režima Republike Srbije u genocidu nad Bošnjacima.

"Državne institucije koje ne služe pravdi čine postojanje države besmislenim i državu pretvaraju u „razbojničku rulju“ (sv. Augustin). Pravda je naš dug, naša neukidiva obveza prema obespravljenima, tj. prema žrtvama, a ta pravda zahtijeva otkrivanje pune istine o prošlim događajima", smatra fra Mile Babić.

Samo suočavanjem s istinom o vlastitoj prošlosti, naglasio je, možemo se osloboditi od robovanja svojoj zloj prošlosti. To je jedini put izbavljenja od moralnoga posrnuća.
Prijavi grešku


Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...