BiH
3

FPN ima sedam dana da imenuje odgovorne za nelegalno uzimanje novca od studenata

Piše: E. G.
Fakultet političkih nauka (Foto: Klix.ba)
Fakultet političkih nauka (Foto: Klix.ba)
Menadžment Fakulteta politikih nauka U Sarajevu ima rok od sedam dana da Ministarstvo obrazovanja KS dostavi detaljnu informaciju o planu rješavanja situacije nastale nakon presude Općinskog suda Sarajevo u slučaju nezakonitog naplaćivanja magistarskih studija. Sud je donio presudu u korist studenata koji su tužili FPN.

Kako je poznato, FPN je studentima u 2009. i 2010. godini školovanje na postdiplomskom, magistarskom, studiju (4+1) naplaćivao jednogodišnje školovanje 5.500 KM, odnosno 4.500 maraka više nego što je trebalo.

Ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Damir Marjanović pozvao je danas menadžment FPN-a na razgovor kako bi ova situacija što prije bila riješena.

"Zatražili smo dodatne informacije od menadžmenta FPN-a, kao i da se uradi sve u svrhu zaštite digniteta fakulteta i prava studenata koji su studirali po ovom sistemu. Menadžmentu smo dali zadatak da u narednih sedam dana dostavi detaljnu informaciju u kojoj očekujemo da će nam jasno predočiti šta je problem, viziju njegovog rješavanja, ali isto tako i da imenuje odgovorne osobe te predloži sankcije", kazao je Marjanović.

Dekan FPN-a prof. dr. Šaćir Filandra je nakon sastanka sa ministrom i njegovim pomoćnikom Sifetom Kukuruzom kazao da je menadžment shvatio suštinu i svoju odgovornost.

Damir Marjanović (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Damir Marjanović (Foto: Klix.ba/Arhiv)

"U narednih sedam dana menadžment fakulteta zajedno sa Upravnim odborom je prihvatio da donese određene mjere sa ciljem da se zaštiti akademski dignitet FPN-a, a posebno diploma stečenih na ovom studiju, odnosno da studenti u cijelom slučaju ne bi ispaštali. Koje će to konkretne mjere biti i u kojem će pravcu ići u ovom momentu ne znamo. U svakom slučaju menadžment će problem koji je naslijedio, što sada nije ni bitno, nastojati riješiti u skladu sa zakonom", kazao je Filandra.

Dekan FPN-a napominje da je problem uočen 2010. godine, ali da do sada nije bilo dobre volje da se on riješi. Međutim, presuda je sada jasna i fakultet mora postupiti u skladu s njom. Tužbu protiv FPN-a su podnijeli studenti Teufik Hadžiahmetović i Aida Hadžiahmetović, s tim da se u njihovoj situaciji našlo ukupno 626 studenata.

"Ova presuda se odnosi na vraćanje novca dvoje studenata i situacija se u pravnom smislu dosta mijenja te smo dužni kao odgovorni ljudi da reagujemo na presudu i nađemo rješenje", dodao je Filandra.

Šaćir Filandra (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Šaćir Filandra (Foto: Klix.ba/Arhiv)

Kako je prošle sedmice za Klix.ba rekao Teufik Hadžiahmetović, student koji je tužio FPN,  diplome će morati biti poništene te će se van snage staviti zvanja magistara koja su stekli studenti ovih generacija, od dekana smo tražili objašnjenje šta će se desiti sa diplomama.

"Ko je nadlležan da proglasi neku diplomu nevalidnom ja to ne znam, niti znam koja je to procedura. Mislim da diplome neće doći u pitanje i učinit ćemo sve da se akademski status diploma zaštiti, jer jedno je akademski dignitet studija koji određuju Nastavno-naučno vijeće fakulteta i Senat Univerziteta, a drugo je procedura koju propisuje država. U ovom slučaju je izostala prethodna saglasnost osnivača, odnosno Vlade KS, na pokretanje studija i njegovu cijenu. Napravljen je jedan mali proceduralni propust i mislimo da on ne bi trebao utjecati na same diplome", smatra Filandra.

Malim proceduralnim propustom, kako je to dekan nazvao, Fakultet političkih nauka u Sarajevu je zgrnuo ogroman novac od studenata, a sada će ga morati vratiti. Uz to, studenti traže i da Tužilaštvo KS uradi svoj dio posla te procesuira odgovorne za ovu situaciju i nelegalno uzimanje novca.

Podsjetimo i na to da je dekan FPN-a u to vrijeme bio prof. dr. Mirko Pejanović, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Federacije BiH. Osim njega studenti krive i tadašnjeg rektora Univerziteta u sarajevu prof. dr. Faruka Čaklovicu, ali i sadašnjeg dekana Filandru, jer je aktivno učestvovao u organizaciji i realizaciji postdiplomskog studija.