BiH
334

Fotoreporter Ron Haviv za Klix.ba: Osam godina sam bježao od Arkana

Piše: J. Hadžiahmetović
Ron Haviv, višestruko nagrađivani američki fotoreporter, u svojoj karijeri pokrivao je sve veće svjetske konflikte među kojima je i onaj u Bosni i Hercegovini. U razgovoru za Klix.ba otkriva detalje masakra Bošnjaka u Bijeljini, bijegu od Arkana i njegovih Tigrova, o opsadi Sarajeva...
Fotografija Arkana i Tigrova (Foto: Ron Haviv)
Fotografija Arkana i Tigrova (Foto: Ron Haviv)
Krajem marta i početkom aprila, Haviv je svjedočio užasnom masakru Bošnjaka u Bijeljini. Zahvaljujući njegovim fotografijama iz tog bh. grada, u svijet je otišla slika o stvarnoj prirodi rata u Bosni i Hercegovini.

Iako su ga Arkanovi Tigrovi upozoravali da ne fotografiše njihova zlodjela, ovaj 49-godišnji fotoreporter smogao je hrabrosti da to uradi. Tako je nastala fotografija koja je postala simbol etničkog čišćenja a na kojoj se vidi kako Bojan Golubović šutira i ubija bošnjačke civile u Bijeljini 31. marta 1992. godine.

Za njega ovo nije bilo prvi put da svjedoči egzekuciji nedužnih civila. Ali, tada je obećao sebi da će učiniti sve kako bi dokumentovao užasne zločine.

Na drugoj fotografiji, također i Bijeljine, Haviv je prikazao tugu žene koja stoji iznad beživotnog tijela ubijenog Bošnjaka. Kasnije, Tigrovi su i nju ubili. Nadao se da će kroz njegove fotografije svijet spoznati šta se dešava u BiH, a međunarodna zajednica reagirati. Međutim, reakcija je došla prekasno. Njegove fotografije će kasnije poslužiti kao dokazni materijal u Haškom tribunalu na suđenju Radovanu Karadžiću.

Arkanovi Tigrovi ubijaju Bošnjake u Bijeljini (Foto: Ron Haviv)
Arkanovi Tigrovi ubijaju Bošnjake u Bijeljini (Foto: Ron Haviv)

"Kad je rat izbio u Hrvatskoj bilo je jasno da će se prebaciti i u Bosnu koja je ubrzo od sigurnog mjesta postala veoma opasna zona. Stigao sam u Bijeljinu koja je već bila podijeljen grad. Nekoliko dana fotografisao sam srpske civile, a kad su stigli Arkanovi Tigrovi pitao sam da li im se mogu priključiti i fotografisati ih", kaže Haviv na početku razgovora za Klix.ba.

Arkan je Havivu tada rekao da je došao u Bijeljinu da oslobodi grad od "muslimanskih fundamentalista".

"Dopustio mi je da ih fotografišem. Bio sam svjedok kad su njegovi ljudi ubili dva muškarca i dvije žene. Arkan je smatrao da čini herojsku stvar, da brani Srbe i srpsku historiju ", dodaje naš sagovornik.

Nažalost, Arkan nikada nije odgovarao za svoje zločine. No, Havivov rad iskorišten je na suđenju protiv Radovana Karadžića. Za ovog fotoreportera, ovo je bila velika satisfakcija. Kazao je tužiteljima Haškog tribunala da je u svakom trenutku spreman posvjedočiti o autentičnosti svojih fotografija.

"Moje fotografije korištene su nekoliko godina u Haškom tribunalu u različitim slučajevima. Kroz svoj rad prikazao sam svoje iskustvo i ono što sam vidio", kaže Haviv.

Vojnici u opkoljenom Sarajevu (Foto: Ron Haviv)
Vojnici u opkoljenom Sarajevu (Foto: Ron Haviv)

Nakon što su Havivove fotografije iz Bijeljine stigle na naslovne strane svih svjetskih medija, Arkan ga je stavio na listu za odstrel.

"Kad su me srpski vojnici uhapsili, mislio sam da će me predati njemu. Na svu sreću to se nije desilo i oslobođen sam za nekoliko dana. Narednih osam godina i više, izbjegavao sam ga", sjeća se Haviv.

Osim u Bijeljini, Haviv je zajedno sa mnogim svjetskim fotoreporterima boravio u opkoljenom Sarajevu.

"Opsada Sarajeva je jedna velika tragedija, pogotovo za Sarajlije koji su mnogo propatili u tom periodu. Ali, najveća tragedija to vrijeme bila je pozicija opsade u međunarodnim krugovima. Jednostavno, nije bilo odgovora", kaže Ron Haviv, višestruko nagrađivani američki fotoreporter, na kraju razgovora za portal Klix.ba.