Objavljene na Facebooku
997

Fotografije ubijenih pasa šokirale Zeničane, podnesene prijave i zatražena istraga

E. M.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja Šapa Zenica podnijelo je prijave Kantonalnom tužilaštvu i Kantonalnoj veterinarskoj inspekciji, sa zahtjevom za hitnim pokretanjem istrage povodom stravičnih fotografija ubijenih pasa u zeničkom azilu koje su objavljene na Facebooku.

Iz zeničke Šape su naveli da su na fotografijama prikazani mrtvi psi u prostoriji tzv. karantene zeničkog Skloništa za napuštene životinje u Stranjanima, kojim upravlja JKP Alba Zenica, a što upućuje na masovna ubijanja pasa u skloništu, uz navode da se ona vrše kontinuirano.

"Zahtijevamo da nadležni bez odlaganja pokrenu istragu kako bi se istražili svi navodi. Smatramo da je nakon objave pomenutih fotografija potrebno hitno izricanje mjera poput: zabrane dovođenja novih pasa u Sklonište do utvrđivanja činjenica i okončanja istrage, popis svih pasa zatečenih u skloništu uz popis njihovih identifikacijskih brojeva mikročipova, a sve kako bi se spriječilo eventualno dalje kršenje zakona kroz neselektivno ubijanje pasa i njihov nestanak na putu do skloništa, u samom skloništu objekta tzv. karantene, po okončanju istrage odluke o budućem radu skloništa, uz insistiranje na punoj transparentnosti, registru svakog ulaska pasa, omogućavanju posjeta svakim danom u sedmici, web stranicu za udomljavanje, te ispravljanje svih neregularnosti, a u skladu sa važećim podzakonskim aktima", poručili su iz Šape Zenica.

Šapa Zenica je još u januaru 2017. godine podigla glas protiv kršenja zakona i podzakonskih akata u Skloništu za napuštene životinje u Stranjanima, ukazujući na nestajanje pasa u skloništu i na svu pogrešnost i nezakonitost politike stvaranja slobodnih smještajnih kapaciteta metodom ubijanja.

"Insistirali smo na transparentnosti rada i nudili pomoć svojim znanjem i ekspertizom u radu skloništa (koja nije prihvaćena iz očitih motiva), insistirali na politici otvorenih vrata i naišli na ćutanje nadležnih. Kada smo raspolagali dokazima o neregularnostima i kršenju zakona iste smo u kontinuitetu prijavljivali, a javno vas sve, upravo sa ovog mjesta, pozivali na građansku odgovornosti i hrabrost, pozivali građane da prijave nestanak pasa, svjedoke da istupe sa dokazima, znajući da punu istinu o radu skloništa, broju uhvaćenih pasa, broju nestalih i ubijenih pasa uz dokaze može dati jedino i samo neko iznutra", dodaju iz Šape.

Pozvali su i vijećnike Gradskog vijeća Zenica da reaguju i traže od nadležnih hitno provođenje istrage te pozovu na odgovornost one koje su oni ovlastili da upravljaju Skloništem za napuštene pse.

Iz ALBE su naveli da se radi o lažnim profilima i anonimnim dojavama s ciljem diskreditacije ove ustanove.

"Na osnovu pomenutog ugovora, ALBA Zenica, zajedno sa partnerom u ovom projektu firmom WETA Zenica, koja pruža stručne usluge veterinarske skrbi, već četvrtu godinu upravlja Skloništem, kao i Higijenskim servisom, ponovo naglašavamo, u skladu sa svim pozitivnim zakonskim propisima te mjesečno izvještava Grad Zenicu o svom radu. Rad Skloništa za životinje se redovno kontroliše od strane Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, odnosno veterinarskih inspektora (zadnji obilazak je obavljen 31.08.2020. godine). Broj prijavljenih napada bezvlasničkih pasa je u protekle tri godine izuzetno smanjen, čime jednu od osnovnih svrha uspostavljanja Skloništa smatramo ispunjenim", zaključili su iz Albe Zenica.