Ključni datum
53

Fotografije iz Historijskog arhiva pokazuju kako je 6. april u Sarajevu izgledao kroz historiju

F. H.
Foto: Historijski arhiv Sarajevo
Foto: Historijski arhiv Sarajevo
Grad Sarajevo je sudbinski vezan za šesti april, a Historijski Arhiv Sarajeva u više navrata je objavljivao fotografije Sarajeva iz šestog aprila.

"Šesti april je višeznačan datum u historiji Sarajeva. Na taj dan 1941. Sarajevo je prvi put bombardovano od strane Wermachta, na isti dan 1945. su ga jugoslovenske partizanske jedinice oslobodile od fašističkog okupatora, a 6. aprila 1992. započela je opsada grada od strane bivše Jugoslovenske narodne armije, Vojske Republike Srpske i srpskih paravojnih formacija, koja je trajala 44 mjeseca", naveli su iz Historijskog arhiva.

Šestog i sedmog aprila 1941. godine bombardiran je aerodrom na Rajlovcu, Jugoslavenska pošta piše o 7-8 aviona koji čine samo materijalnu štetu. Gradsko poglavarstvo Sarajeva donosi odluku o uvođenju policijskog sata te zamračivanju grada jer su u narednim danima njemački avioni nadlijetali grad bez dejstava.

Tek 12. i 13. aprila njemački avioni bombardiraju cijeli grad. Pa su tako pogođeni zgrade Suda i Pošte, vojne komande na Bistriku, paviljon, Bistrik (pruga), sklonište u Velikom parku, naselja Hrid, Bjelave i Skenderija, škola na Vratniku, današnja ulica Branilaca grada, hoteli na Ilidži i dr. lokacije.

Bombardiranje Sarajeva odnijelo je oko 90 života građana Sarajeva i prilično značajnu materijalnu štetu u gradu. Njemačke jedinice ušle su u Sarajevo 15. aprila, kako javlja Jugoslovenska pošta oko 15:00 sati. U operacijama zauzimanja Sarajeva učestvovale su 8. i 14. oklopna divizija te 51. korpus. zauzimanje Sarajeva bilo je naravno dio širih vojnih operacija njemačke vojske. Pukovnik Beker izdaje naredbu o uvođenju policijskog sata, predaji oružja platežnim sredstvima i tzv. nabavkama.

Šestog aprila 1945. godine oslobođen je grad od nacističke okupacije, a u posljednim borbama poginuo je i Vladimir Perić Valter, vođa sarajevskih ilegalaca.

Nakon održanog referenduma u martu 1992. godine i proglašenja nezavisnosti od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, umjesto nastavka života u nešto drugačijem okruženju i sistemu, građane Bosne i Hercegovine, a naročito Sarajeva, početkom aprila dočekale su barikade, ali i prvi pucnjevi koji će označiti početak najduže opsade jednog grada još od Drugog svjetskog rata.

Započela je najduža opsada opsada u modernoj historiji ratovanja, koja je trajala 44 mjeseca, a poginulo 11.541 građanin Sarajeva od toga 1.601 dijete. Oko 50.000 stanovnika je teže ili lakše ranjeno.