Grad podržao SABNOR
1.6k

Fotografija koja svjedoči o zločinima NDH-a postavljena iznad Vječne vatre

A. B.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Postavljanje velikih potresnih fotografija koje svjedoče o zločinima NDH-a nastavilo se danas u Sarajevu i jedna takva se sada nalazi iznad Vječne vatre u centru grada nakon što je jutros osvanula i na Marijin Dvoru.
Kako je za portal Klix.ba kazao zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić, riječ je o najpoznatijoj historijskoj fotografiji koja svjedoči o stradanju Sarajlija za vrijeme vladavine ustaškog režima NDH kada je 55 osoba obješeno na Marijin Dvoru pred samo oslobođenje grada.

Kako je dodao Trivić, upravo je u periodu od 1941. do 1945. godine u Sarajevu ubijeno oko 10.000 osoba, među kojima je bilo 7.000 Jevreja.

"Sutra će se održati komemoracija kojom će se izraziti poštovanje prema žrtvama Drugog svjetskog rata u Sarajevu, a organizator komemoracije je Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR). Grad Sarajevo i Gradska uprava je podržala taj događaj i tim povodom je postavljen taj veliki baner s jednom od najpoznatijih historijskih fotografija i dokumenata iz tog perioda", kazao je Trivić.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Kako nam je pojasnio Trivić, komemoracija će se održati s početkom u 12:00 sati na Marijin Dvoru, mjestu na kojem su i obješeni građani Sarajeva. Kako je naglasio neće biti organizovan poseban program, već je pozvao sve građane koji žele da dođu i na miran i dostojanstven način odaju počast i poštovanje žrtvama Sarajeva.

"Veliki broj građana iz svijeta su zvali Gradsku upravu, postoji veliki broj potomaka koji su također reagovali na održavanje mise za Bleiburg u Sarajevu, a mi smo odlučili podržati SABNOR koji je na ovaj način odlučio mimo mise odati poštovanje žrtvama Drugog svjetskog rata u Sarajevu", naglasio je.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Trivić je posebno skrenuo pažnju da komemoracija nije nikakva vrsta protesta protiv mise, jer kako je naglasio to je besmisleno zato što se ne može protestovati protiv vjerskog događaja.

"Problem s ovom misom je što ona ima svoj vjerski dio koji nije sporan, ali i onaj politički koji je zapravo najviše iritantan i on je odluka Hrvatskog sabora gdje je misa prebačena iz Zagreba u Sarajevo i to je pitanje naših političkih institucija i vlasti da oni na to reaguju. Ali da u Sarajevu parlament jedne druge države organizuje i nameće svoje vrijednosti pretvaranjem vjerskog u politički događaj mislim da to nije evropska politika s obzirom na to da je Hrvatska predsjedavajuća u EU. Također sam i razgovarao s kardinalom Vinkom Puljićem i predložio sam da nešto zajednički poduzmemo kako bismo smanjili tenzije, ali ništa se nažalost nije riješilo po tom pitanju", istakao je Trivić.

S obzirom na to da je najava održavanja mise za Bleiburg u Sarajevu izazvala brojne reakcije kako predstavnika vlasti i udruženja antifašista tako i građana ovog grada i države, Trivić je naglasio da je održavanje događaja probudilo veliku bol, pogotovo kod potomaka žrtava Sarajeva.

"Stradali građani Sarajeva su žrtve kojima mi dugujemo poštovanje i mislim da mi to na ovaj način pokazujemo. Naravno ovdje je riječ i o fašizmu i antifašizmu, a svi znamo da antifašizam označava one koji su se borili za slobodu", zaključio je.