Sastaje se sa Putinom
757

Forumu u Sankt Peterburgu prisustvuju i talibani, Dodik poručio: Ovdje sam jer je to dobro za RS

N. V.
Dolazak Milorada Dodika u Sankt Peterburg (Foto: Twitter / SNSDDodik)
Dolazak Milorada Dodika u Sankt Peterburg (Foto: Twitter / SNSDDodik)
U Sankt Peterburgu održava se Međunarodni ekonomski forum kojem prisustvuje i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Osim njega tu su i predstavnici vlasti Afganistana i drugih država, ali u manjem broju nego prethodnih godina s obzirom na to da Zapad potpuno ignoriše Rusiju.
Predstavnici mnogih zemalja i kompanija ove godine neće biti u Rusiji na ekonomskom forumu koji se održava svake godine, a razlog je naravno ruska agresija na Ukrajinu.

Međutim, mnogi su potvrdili dolazak poput predsjednika Kazahstana i Milorada Dodika. Osim njih dvojice, dolaze i predstavnici Afganistana, Bjelorusije, Sirije, Kine, Eritreje te Sjeverne Koreje.

SNSD je na službenom profilu Twittera objavio fotografije Milorada Dodika nakon dolaska u Sankt Peterburg, a Dodik je kasnije iz Rusije komentarisao svoju posjetu.

Kazao je kako su ga mnogi pitali zašto je došao na forum s obzirom na to da nije riječ o najpametnijem potezu trenutno, međutim on u tome vidi prednost.

"To je moja volja, mislim da je to dobro za Republiku Srpsku i naš narod. Važno je da budemo ovdje i pokažemo naše pripadanje vrijednostima koje su vezane za ekonomiju i ekonomsku stabilnost i to je sve što želimo i drugima", naveo je on.

On je kazao kako će na forumu biti prisutno otprilike 80 predstavnika država i kompanija koje ne pripadaju zapadnom svijetu.

"Mi, shodno našoj politici da ne želimo da budemo dio koji će podržavati i hvaliti ili nekoga osporavati, jednako želimo da budemo prisutni i budemo dio foruma koji treba da da odgovore na mnoge izazove u svijetu", rekao je on.

Dodao je kako je došao u Sankt Peterburg da sasluša one koji imaju šta da kažu, izrazivši zadovoljstvo što će već sutra biti u prilici da se sastane sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovim.

Iz kabineta Vladimira Putina potvrđeno je i da će se u petak sastati sa Miloradom Dodikom na marginama foruma.