BiH
0

Forum za uspostavu partnerstva za saradnju između RH i BiH

FENA
Emdžad Galijašević
Emdžad Galijašević
U okviru pripremnih aktivnosti za objavu Trećeg poziva za dostavu projektnih prijedloga za bespovratna sredstva u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina (BiH) 2007. - 2013. godina, u Bihaću je danas održan Forum za uspostavu projektnih partnerstava.

Forum, kojem je prisustvobalo oko 200 potencijalnih partnera iz dvije zemlje, otvorio je načelnik Općine Bihaća Emdžad Galijašević kazavši da je prekogranična saradnja za tu općinu od izuzetnog značaja jer se uspostavljaju veze s poslovnim partnerima u obje države, a rezultat je dosadašnje saradnje realizacija dva projekta ukupne vrijednosti od oko milion eura.

"Kroz projekt 'Una izvor života' i 'Zeleni otoci' uvidjeli smo uspješnost prekogranične saradnje sa Zadarskom županijom i Općina Bihać će aplicirati projekte u okviru trećeg poziva, te na taj način nastaviti saradnju s našim poslovnim partnerima i prijateljima u BiH i Hrvatskoj", kazao je Galijašević.

Primarni je cilj Foruma poticanje izgradnje prekograničnih partnerstava pružanjem prilike potencijalnim aplikantima da uspostave direktne prekogranične kontakte, kako bi mogli razmijeniti projektne ideje i stvoriti preduvjete za buduću saradnju na pripremi i provedbi projektnih prijedloga.

IPA prekogranični program Hrvatska - BiH ima za cilj potaknuti stvaranje prekograničnih partnerstava putem zajedničkih aktivnosti, kroz projekte radi jačanja poduzetništva, zaštite životne sredine i jačanja socijalne kohezije programskog područja. Ukupan iznos sredstava iz IPA programa za finansiranje projekata u obje države iznosi oko 3,6 miliona eura. Kroz program će se financirati prekogranični projekti, koji će biti izabrani na osnovu kvalitete.