BiH
0

Forum parlamentaraca BiH: Schwarz-Schilling nije nadležan za pravno tumačenje presude

FENA
Forum parlamentaraca BiH - 1990 oštro je osudio izjavu visokog predstavnika Christiana Schwarz-Schillinga prema kojoj presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore ne može dovesti u pitanje opstanak RS-a.

Forum smatra da je visoki predstavnik ovom izjavom prekoračio svoje ovlasti, te se upustio u pravno tumačenje međunarodnog pravnog akta (presude) za koje nije kompetentan i nadležan.

-Visoki predstavnik je ovom prilikom demonstrirao i elementarno nepoznavanje činjenica, što je nedopustivo za njegovu funkciju. RS nije nastala 1995. godine, kako je to izjavio visoki predstavnik, kaže se u saopćenju Foruma parlamentaraca.

Dodaje se kako je RS nastala mnogo ranije, kroz sistematska razaranja, masovne zločine, etničko čišćenje i genocid, što je tek sad sudski potvrđeno pravosnažnom presudom.

Da je ova presuda postojala prije "Daytona" i Daytonski sporazum bi izgledao drugačije, smatra Forum, uz opasku da bi visoki predstavnik trebao znati da ratni zločin i zločin genocida ne zastarijevaju i da ova presuda sama po sebi potpuno mijenja dejtonsku poziciju RS-a.

-Svaka suprotna tvrdnja bi značila da Daytonski sporazum daje aboliciju za genocid što je potpuno neodrživo. Uzaludan je i pokušaj visokog predstavnika da oslobodi odgovornosti RS govoreći 'da je to individualna odgovornost pojedinaca koji će doći u Haag', naglašavaju u Forumu parlamentaraca BiH.

Pojašnjavaju kako sada imamo jasnu pravnu situaciju šta je genocid, šta je međunarodno pravo i šta je zadatak države.

Od Schwarz-Schillinga zahtijevaju da odbranu i ograđivanje RS-a od genocida prepusti rukovodstvu i advokatima RS-a, a da javnost BiH poštedi zbunjivanja i konfuzije kroz svoje aktivnosti.

-Zahtijevamo da ostatak mandata provede u granicama svojih nadležnosti i kompentencija na dobrobit svih građana i države BiH, a ne na način koji može predstavljati zaštitu rezultata genocida i aboliciju naredbodavaca i izvršilaca, navode u Forumu.

Oni visokog predstavnika, kako kažu, obavještavaju da su vlasti RS-a 12 godina negirale zločine i genocid, nazivale ih propagandnim lažima, pružale utočište i institucionalnu zaštitu optuženim političarima i oficirima koji su učestvovali u genocidu. Danas se pozivaju na odgovornost pojedinaca, kao da se radi o privatnom genocidu za koji nije znala ni vlast ni policija ni vojska RS-a.

Forum parlamentaraca upozorava da igranje s ovom presudom i nastojanje da se genocid prikaže i tretira kao privatni čin nekoliko pojedinaca, bez uzroka i posljedica, mora imati svoje pravne konsekvence.