BiH
0

Forum građana Bratunca apelira na vlasti i OHR da se poništi odluka o Begićevoj smjeni

FENA
Forum građana Bratunca sa sjedištem u Sarajevu ističe da je sa zaprepaštenjem primio vijest o smjeni aktuelnog predsjednika Općinskog vijeća Bratunac Refika Begića, te poziva vlasti Bosne i Hercegovine da preduzmu "hitne i ozbiljne korake" kako bi krnje Općinsko vijeće Bratunac poništilo odluku o Begićevoj smjeni.
  • Ovaj nezakoniti čin vijećnika jedne nacionalnosti opasan je presedan i prijetnja cjelokupnim pozitivnim procesima na cijelom području Bosne i Hercegovine. Nema sumnje da je jednonacionalno tijelo 'kaznilo' predsjednika Begića samo zato što se borio za zakonitost i povratak Bošnjaka na svoja vjekovna ognjišta, kaže se u protestnom pismu Foruma građana Bratunca.

Forum također poziva OHR i visokog predstavnika da djeluju u ovom slučaju, te ističe da je to test za njih i njihove ovlasti u Bosni i Hercegovini.

  • Poručujemo svim demokratskim i onim drugim snagama da ćemo biti uporni u odbrani prava i demokratije u Bosni i Hercegovini. U enklavi Srebrenica bilo je brojnije stanovništvo iz Bratunca od domaćeg i te žrtve niti možemo niti smjerno zaboraviti ni danas ni ubuduće, stoji u protestnom pismu Foruma građana Bratunca.