Intervju
378

Forto za Klix.ba o mogućoj smjeni Halilovića, novim projektima i opstanku Vlade KS

Razgovarao: A. D.
Edin Forto (Foto: I. Š./Klix.ba)
Edin Forto (Foto: I. Š./Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto odgovorio je u intervjuu za Klix.ba na nekoliko aktuelnih i užarenih pitanja koja se tiču rada vlade na čijem je čelu, ali i kantonalnih vlasti u cjelini.

Tako je Vlada Kantona Sarajevo na sjednici u četvrtak jednoglasno dala ocjenu rada komesara Uprave policije KS Mevludina Halilovića - ne zadovoljava. Upitali smo premijera Fortu da li je ovo korak ka smjeni aktuelnog komesara. Forto je upitan i šta mu je lično zasmetalo u Halilovićevom radu i djelovanju.

''Ovo je preliminarna ocjena i ne mogu reći da li vodi ka smjeni. Ostaje da se razmotri žalba komesara pa nakon toga još nekoliko koraka prije nego vidimo da li će doći do smjene. Prema radu komesara sam bio neutralan sve do ovog posljednjeg perioda kada se dogodila neka vrsta kampanje u njegovu korist. Nisam siguran da li je on autorizirao sve njene elemente, ali kampanja je imala odlike političke predizborne utrke. Mislim da komesar nije trebao dozvoliti svoj ulazak u takvu vrstu medijskog natjecanja. Komesara sam doživljavao kao tihog, preciznog profesionalnca pa me je to malo iznenadilo", rekao je Forto za Klix.ba.

Kako komentirate, ipak, veliku podršku policajaca aktuelnom komesaru?

Ne znam kolika je tačno ta podrška i ne mogu je komentarisati. Mislim da policijski službenici ne smiju dozvoliti da ih se uključuje u ovakvu vrstu javnog pritiska na državne institucije. Policija mora biti profesionalna i apolitična bez obzira na to ko je na njenom čelu. Istovremeno, institucije moraju raditi svoj posao u skladu sa strogo propisanim zakonskim procedurama.

Šta je ono sa čime se Vlada KS na čijem ste čelu uhvatila ukoštac? Šta biste izdvojili kao najznačajnije?

Zapuštenost je prva riječ koju pominjem pri ovakvim pitanjima. Zapuštenost u ljudskim resursima, firmama i institucijama. Ako i postoje neke dobro uređene firme i institucije, to onda nije zbog dobrog sistema, već zbog individua koje su se našle na njihovom čelu. Kao i puno stvari u našoj državi, uspjeh je incident koji se veže za individualni napor, a rijetko proizvod dobro posloženog sistema i prioriteta.

U komunalnom sektoru zapuštenost se rješava restrukturiranjem i investiranjem. Ali u puno institucija je potrebno ljude napokon podstaknuti na rad. Nekako se čini da je nagomilana administracija postala sama sebi svrha. Radnici firmi su važniji od usluga koje pružaju ili ne pružaju građanima. Kao da su zaboravili da je država tu da služi građanima, a ne obratno.

Šta je ono što će Vlada KS u narednom periodu pokrenuti?

Već smo napravili velike korake u pravcu transparentnosti. Pustili smo u proceduru zakon o prijavljivanju imovine političara pa uredbu o javnosti rada instiucija, uredbu o zapošljavanju koja podrazumijeva dodatni nazdor. Pored toga, smanjili smo primanja profesionalnim zastupnicima, a ja sam potpuno desetkovao svoj budžet u kabinetu. Rijetko ćete naići na primjere ovako agresivnog rada na transparentnosti i ukidanju privilegija. Osim toga, želimo krenuti u borbu s problemom javnog prijevoza. Ovih dana idemo na pregovore s nekim finansijskim institucijama. Vrijeme je da počnemo ulagati. Do kraja našeg mandata riječ zapuštenost mora izaći iz mode.

Uveliko se krenulo u procese razrješenja rukovodećih struktura u javnim preduzećima. Jesu li to čistke ili kako biste vi to nazvali?

Prije bih rekao da želimo osvježenje. Puno je inercije u javnim firmama i ustanovama. Čak i u privatnim firmama, s vremena na vrijeme, dobro je zanoviti upravljačke strukture i dati novu energiju. Ono što je bitno je da se sve radi zakonito.

Čuo sam da međunarodna zajednica u BiH, zastupljena putem ambasada u Sarajevu, želi da ovaj sastav vlade nastavi raditi, odnosno odaslana su određena upozorenja da se ne ide olako u preslaganja vlasti u KS. Plašite li se da bi se aktuelna koalicija koja čini Vladu KS ipak mogla rasparčati? Spominje se potencijalni izlazak SBB-a ili DF-a.

Ne znam kako je bilo prije, ali sam prvih nekoliko mjeseci mandata dao sve od sebe da pošaljem jasne signale međunarodnoj zajednici da želimo investirati i popravljati stanje. Ako je to naišlo na dobar prijem, onda mi je drago. Ali moramo imati u vidu da međunarodna zajednica ne glasa. Bitno je da građani budu zadovoljni, a ne neka apstraktna međunarodna zajednica. Sve dobre projekte ćemo podržati. Ući ćemo u kreditne aranžmane, ali sve što uložimo ostaje građanima, a ne strancima.

Ne plašim se političkog raspleta na višim nivoima vlasti. Ukoliko kao posljedica nekog federalnog ili državnog dogovora dođe do preslaganja u Kantonu Sarajevo, članovi ove vlade neće se u grču držati za fotelje. Već smo poslali jasne signale u smislu načina našeg rada i građani znaju šta od nas u budućnosti mogu očekivati. Što duže budemo tu, rezultati će biti vidljiviji. Užitak je raditi u ovakvom timu.

Navest ću vam jedan primjer. Po društvenim mrežama je kružila jedna naša fotografija kada smo kombijem GRAS-a išli na otvorenje EYOF-a. Neki su to označili kao populizam. Ali šta se zapravo desilo? Znali smo da će biti gužva. Trebate vidjeti kako to izgleda kada Vijeće ministara dolazi na događaj! Svaki član u pratnji ima najmanje dva auta. Kada pridodate članove predsjedništva i druge razne funkcionere, to su kolone i kolone službenih automobila.

Mi smo iz praktičnih razloga u roku od jedne minute dogovorili da idemo zajedno i da uzmemo kombi. Nismo ni pomislili da je to za slikanje ili neku kampanju lažne skromnosti. Taj kombi je bio najpraktičniji. Još jednom smo išli zajedno kombijem, ali se nismo slikali. Ova vlada je oslobođena pompe. Volimo raditi i provoditi vrijeme zajedno. Sve se posložilo da napravimo rezultat.