Ispeci pa reci
1.3k

Forto za Guardian poručio da su "rat dobili seljaci", uslijedile burne reakcije

M. G.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Velike kritike domaće javnosti izazvao je jučerašnji intervju premijera Kantona Sarajevo Edina Forte za Guardian, u kojem je prvi čovjek kantona iznio stavove koji su naišli na burne reakcije javnosti.

Forto je intervju dao za britanski The Guardian, a glavna tema bila je ekonomski i turistički razvoj Kantona Sarajevo te planovi privlačenja investicija kako bi se turistički potencijal kantona maksimalno iskoristio.

Kantonalni premijer se u razgovoru za britanski list prisjetio perioda osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je, kako kaže, Sarajevo bilo kulturno središte bivše države.

"Nećemo biti novi Berlin, ali možemo biti staro Sarajevo, jer je to bilo kulturno središte 80-ih godina", rekao je. "Svi su htjeli doći ovdje i raditi ovdje i stvarati u pozorištu, muzici, filmskoj industriji. Čulo se zujanje. Zašto jednostavno ne možemo ponovo stvoriti ovu energiju?"

Odgovor na ovo Forto je ponudio u sljedećem navodu.

"Sarajevo je nekada bilo centar rock i pop muzike, ali je to nestalo. Izgleda da su seljaci dobili rat. Urbana kultura umire. Sada je najpopularnija stvar ovdje turbo-folk. Mislim da je odvratno. Bili smo središte urbane popularne kulture, a sada smo središte ničega. Sad uvozimo kulturu iz Srbije i to ne najbolju. Ne želim zvučati pesimistično, u politici sam da promijenim stvari. Ali potrebni su nam saveznici", dodao je Forto.

Da li Forto izvor svih problema s kojima se kanton svakodnevno nosi vidi isključivo u ljudima sa sela ili se samo "nespretno" izrazio ne možemo sa sigurnošću ustvrditi, no ove njegove izjave odmah su naišle na oštre osude domaće javnosti.

"Sramota! Najgori dio je ova skandalozna samoorijentalizacija idiota koji je premijer Kantona Sarajevo", napisao je bivši federalni ministar i politički aktivista Reuf Bajrović, podijelivši citat iz teksta u kojem se nalazi Fortina sporna tvrdnja.

SDA-ova zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Bišćević-Tokić napisala je da Forto duguje izvinjenje Sarajlijama zbog sramnih izjava o našem gradu.

Forto duguje izvinjenje Sarajlijama zbog sramnih izjava o našem gradu!Nakon sramnih izjava objavljenih u Guardianu,...

Posted by Jasmina BT on Monday, January 10, 2022
"Posebno boli činjenica da je Forto na ovaj način predstavio Sarajevo baš na 9. januar, dan koji simbolizuje početak etničkog čišćenja koje je kulminiralo genocidom, te u danima u kojima smo svjedočili raspirivanju istih onih ideologija koje su četiri godine ubijale Sarajevo i BiH", napisala je Biščević-Tokić.

Svjetlana Nedimović, koja vodi medijsko-edukativni projekat za studente Puls demokratije i radi na projektu Trajectories of Modernity Univerziteta u Barceloni rekla je da, nakon što je prodao u osnovi društveni hotel Igman, koji vlasti ni u jednom sastavu nikad nisu pokušale obnoviti da djecu i starce izvučemo iz ove smrdljive kotline, Forto lamentira nad duhom Sarajeva.

Oprostite što skrećem pažnju s plaćenih propagandistica, tenisera, a i ove bande pod kilometarskim barjacima, ali kome...

Posted by Svjetlana Nedimović on Sunday, January 9, 2022

"Ne, premijeru, rat su dobili zločinci i profiteri. Seljake su zatukli, kao i radnike, svim mogućim sredstvima, samo da se namire gazde. Vratite oteto, prestanite otimati narodno - lječilišta, šume, Vijećnicu, parkove, domove kulture, svaku stopu zelenila zemlje i plavetnila neba. Pa da vidite kulture i svega ostalog. Ukratko, sjašite sa seljaka i radnika", poručila je Nedimović.