Skupština KS
0

Forto: Usvojeno je 16 amandmana Naše stranke na Zakon o uređenju saobraćaja KS

Klix.ba
Na današnjoj sjednici Skupštine KS usvojeni su amandmani kluba Naše stranke na Zakon o uređenju saobraćaja kojim je predloženo efikasnije postupanje sa napuštenim i dotrajalim automobilima, kao i mogućnost da se na cestama osim sportskih priredbi održavaju i aktivnosti kao što su protestne šetnje, marševi i umjetnički performansi.

"Važno je napomenuti da je na ovaj zakon usvojeno 16 od 17 predloženih naših amandmana. Neki amandmani se odnose na jezičko preciziranje zakona, kao i dopune administritativne prirode, a neki od ovih amandmana su suštinske prirode i sada će otvoriti, naprimjer, mogućnost za rješavanje problema dotrajalih i napuštenih automobila. Mi već godinama urgiramo u Skupštini da se riješi taj problem", rekao je zastupnik Naše stranke Edin Forto.

Prema usvojenom amandmanu, otvorit će se mogućnost da se uklanjaju automobili kojim se ne može utvrditi vlasnik, a Ministarstvo je dužno da donese pravilnik o načinu utvrđivanja vlasništva.

Također, amandmanima je sada omogućeno i da se odabere način uklanjanja tih automobila, čime će se definitivno ubrzati ovaj proces.

"U efikasnoj primjeni ovih odredbi donekle nam predstavlja problem to što ovim Zakonom nije u potpunosti obuhvaćen saobraćaj u mirovanju. Iz Vlade tvrde da je to zbog Zakona o lokalnoj samoupravi koji tek treba biti donesen. Pratit ćemo proces donošenja ovog zakona kako bismo doprinijeli da se napokon riješi problem saobraćaja u mirovanju. Mislim da se svi možemo složiti da je problem parkinga u Sarajevu ključan i da Vlada do sada nije dovoljno uradila na rješavanju ovog problema ", zaključio je Forto.