Najavio subvencije
291

Forto: Plin je poskupio 37 posto, Vlada FBiH nas je uvjeravala da će pojeftiniti

R. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto govorio je o poskupljenju plina te kazao kako je Federalna vlada "time nagradila" KS. On je kazao kako je namjera da njegova vlada pola ukupnog povećanja od 37 posto pokuša subveniconirati.
"Vlada FBiH nas je nagradila već početkom novembra, iako smo na proljeće dobili uvjeravanja da će oni, nakon što su zamijenili dobavljača, umanjiti troškove 25 posto, nama se desilo povećanje", rekao je Forto navodeći kako je povećanje plina ukupno 37 posto za KS, koji troši 80 posto svih količina plina u BiH.

Nismo dobili jasnu kalkulaciju kako dolaze do konačne cijene, dodao je on, te kazao kako je možda ovo stvarno realna cijena, ali da nije siguran. Istaknuo je da očekuje da će Vlada KS subvencionirati jedan dio ovog poskupljenja, jer 37 posto je prevelik udar.

"Nama ovo nije samo ekonomsko pitanje, nego i pitanje zaštite okoliša. Dat ćemo sve od sebe da bar pola ovog povećanja bude subvencija, a jedan dio ćemo morati proslijediti kao povećanje cijene i Toplanama, jer Sarajevogas je distributer u KS, koji će morati raditi korekciju cijena grijanja za Toplane, a građani koji se griju direktno na plin također mogu očekivat određeno povećanje", kazao je Forto.