|

Forto: Nećemo dozvoliti otvaranje migrantskih kampova ukoliko nisu dio rješenja za BiH

Forto: Nećemo dozvoliti otvaranje migrantskih kampova ukoliko nisu dio rješenja za BiH
39
E. Sk.
18.11.2019. u 17:58
60
komentara
39

dijeljenja
1/7 Foto: I. Š./Klix.ba
2/7 Foto: I. Š./Klix.ba
3/7 Foto: I. Š./Klix.ba
4/7 Foto: I. Š./Klix.ba
5/7 Foto: I. Š./Klix.ba
6/7 Foto: I. Š./Klix.ba
7/7 Foto: I. Š./Klix.ba
Nećemo dozvoliti otvaranje novih migrantskih kampova u Kantonu Sarajevo, ukoliko oni nisu dio rješenja na nivou cijele Bosne i Hercegovine, poručio je to premijer KS Edin Forto na današnjoj vanrednoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo.
Zasjedanje Vlade Kantona Sarajevo zakazano je radi realizacije skupštinskih zaključaka donesenih na inicijativu zastupnice Bilsene Šahman na 14. radnoj sjednici, a koji su se odnosili na rješavanje pitanja smještaja migranata na području Kantona Sarajevo.

"Ono što svi znamo, a što želim naglasiti jeste da migrantska kriza nije počela jučer i neće se završiti brzo. Neće se završiti možda još dugi niz godina. Način na koji se mi budemo odnosili kao lokalna zajednica i kao kantonalni nivo vlasti prema migrantskoj krizi uveliko će odrediti kvalitet života naših sugrađana u narednim godinama. Način na koji je do sada upravljano migrantskom krizom, sve one ingerencije koje pripadaju isključivo državnom nivou vlasti je nezadovoljavajući", poručio je Forto.

Njegov stav o otvaranju novih migrantskih kapova je jasan.

"Kanton Sarajevo i opštine koje pripadaju Kantonu Sarajevo neće dozvoliti otvaranje novih migrantskih kampova, ukoliko oni ne budu dio rješenja za cijelu BiH. Ingerencija je državna i država treba da se bori s nečim s čim se mnogo jače države tešo bore", istaknuo je Forto.

On je iznio zaključke koje je Vlada KS u prisustvu načelnika donijela jednoglasno.

U cilju humanog pristupa migrantima, potpuno poštivajući međunarodne konvencije i prava migranata, zabrinuti za opštu sigurnost, javno zdravstvo te ličnu i imovinsku sigurnost građana, smatrajući nedopustivim djelovanje bez saglasnosti i konsultacija sa nižim nivoima vlasti koje nose najveći teret migrantske krize, Vlada Kantona Sarajevo i načelnici svih devet općina u Kantonu Sarajevo od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i državnih institucija kao direktno odgovornih i isključivo nadležnih za pitanje migranata traže:

- da preuzmu odgovornost cjelovitog upravljanja migrantskom krizom, djelujući uz konsultacije sa nižim nivoima vlasti;

- da značajno pojačaju kontrole istočne granice u svrhu smanjenja priliva broja migranata u Bosnu i Hercegovinu, po ugledu na zemlje Evropske unije;

- da pitanje smještaja migranata riješe planski, formiranjem većeg broja kampova maksimalnog kapaciteta do 200 kreveta u cijeloj Bosni i Hercegovini, uključujući oba entiteta, Brčko distrikt i svih deset kantona u Federaciji Bosne i Hergovine;

- spremni smo biti dio samo takvog rješenja kojim se vrši disperzija migranata na prostoru cijele Bosne i Hercegovine sa kampovima kapaciteta do 200 kreveta;

- odbacujemo ad hoc rješenja koja predviđaju nove velike kampove u jednoj ili nekolicini lokalnih zajednica, usložnjavajući humanitarnu i sigurnosnu situaciju;

- tražimo aktivan diplomatski angažman Države Bosne i Hercegovine u cilju umanjenja pritiska migrantske krize, povratka migranata i kontakta sa zemljama iz kojih migranti dolaze, te kvalitetnijeg odnosa sa zemljama krajnim odredištima migranata;

- Vlada Kantona Sarajevo i svih devet općina u Kantonu Sarajevo će nastaviti pružati humanitarnu, zdravstvenu i sigurnosnu zaštitu migranata i građana u kontaktu sa migrantima u skadu sa svojim mogućnostima i kapacitetima.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica je ukazao kako migrantska kriza, pored toga što je humanitarni, zdravstveni i svaki drugi izazov, u svojoj supstanci ima najviše tog sigurnosnog aspekta.

"U ovu činjenicu uvjerili su se i svi akteri današnjeg sastanka kada smo saslušali policijskog komesara i njegovu sigurnosnu procjenu koja se odnosila na to šta bi bilo kada bi došlo do otvaranja novih migrantskih centara na području KS te u kojoj mjeri bi to usložilo sigurnosnu situaciju. Danas smo članove Vlade KS i sve načelnike upoznali s tim šta je MUP KS, odnosno Uprava policije, poduzimala u proteklom periodu", kazao je ministar Katica.

Dodao je kako je to izuzetno puno aktivnosti koje su u velikoj mjeri opterećavajuće za MUP KS, da je u pitanju različit broj preventivno-represivnih aktivnosti kako bi se u što je većoj mogućoj mjeri suzbila ta sigurnosna oštrica migrantske krize u BiH.

Naglasio je kako je do sada u ovom smislu na terenu upotpunosti iskontrolisana situacija kada je u pitanju ova populacija.

"Novi priliv migranata prema sigurnosnoj procjeni bi značio značajno usložnjavanje situacije, a to je nedopustivo, jer država BiH treba da upravlja migrantskom krizom zbog čega mi kažemo ne kada je u pitanju opterećenje jedne lokalne zajednice. Dio smo kompletnog rješenja za državu BiH koje će uključivati KS, i ako treba da najviše podnesemo tog rizika, ali da u to rješenje budu uključeni svi kantoni, Federacija, Republika Srpska, dakle cijela država BiH“, naglasio je ministar Katica.
Prijavi grešku


Komentari (60)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...