Poruka u Briselu
84

Forto: Islamofobiji nema mjesta u našoj zemlji, to ističu faktori koji žele Putinovu BiH

A. L.
Foto: Naša stranka
Foto: Naša stranka
Predsjednik Naše stranke Edin Forto rekao je na današnjem skupu evropskih liberalnih lidera u Briselu da islamofobiji nema mjesta u Bosni i Hercegovini, kao ni u čitavoj Evropi.
Tokom obraćanja Forto je poručio da naša zemlja korača ka Evropskoj uniji (EU) uprkos domaćim i stranim euroskepticima.

"Za nas je EU i dalje najuspješniji mirovni projekat u historiji ovog kontinenta. EU nije savršena, ali je najperspektivnija putanja za sve građanke i građane Bosne i Hercegovine - ekonomska, politička, sigurnosna i kulturološka - uprkos destruktivnim faktorima unutar BiH koji žele Putinovu a ne evropsku BiH, a koje je u svom obraćanju jasno prepoznala i identifikovala Ursula von den Layen. Ti faktori i dalje žele sijati sjeme razdora ne samo unutar BiH već i unutar čitave Evrope, pa su pišući duboko neistinito i zlonamjerno pismo Evropskom parlamentu i Američkom kongresu, pokušali zapaliti vatru islamofobije kako na Zapadnom Balkanu tako i u čitavoj Evropi", kazao je Forto.

Dodao je da islamofobiji nema mjesta ni u BiH ni u Evropi i da moramo štititi vrijednosti Evropske konvencije o ljudskim pravima, presude Evropskog suda za ljudska prava i osigurati mogućnost za sve one koji žive na svakom pedlju ovog kontinenta - dostojanstvo i ravnopravnost.

"Bosna i Hercegovina i naša duga historija zajedničkog života imaju šta ponuditi Evropi, bez obzira na prizemne, oportunističke glasove na koje će historija gledati kao na takve"; kaže Forto.

Naglasio je da EU kao i BiH imaju zajedničku nit vodilju, "a to je jedinstvo u različitostima, gdje su različitosti naše bogatstvo a ne smetnja ka napretku."

"Najdosljedniji sljedbenici te ideje su političke snage koje gaje liberalno-demokratske vrijednosti, nasuprot onima koji sanjaju autoritarne snove", zaključio je Forto.