Kvalitet zraka
67

Forto: Gradnja biciklističke infrastrukture će podstaći veći broj građana da koriste bicikla

B. R.
Cristopher Sheldon i Edin Forto (Foto: Vlada KS)
Cristopher Sheldon i Edin Forto (Foto: Vlada KS)
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (NS) smatra da će gradnja biciklističke infrastrukture podstaći veći broj građana da bicikl koriste kao prijevozno sredstvo, saopćili su iz kantonalne vlade.

Ovo je izjavio tokom današnjeg razgovora sa šefom Ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Cristopherom Sheldonom. Razgovarali su o tome kako poboljšati kvalitet zraka u glavnom gradu.

Forto je naglasio da je, uz projekte energetske učinkovitosti, od posebnog značaja gradnja kvalitetne biciklističke infrastrukture te da po tom pitanju očekuje značajnu podršku međunarodnih partnera.

"Biciklistička mreža mora biti fizički odvojena, a ne samo obojena. Uvjeren sam da će gradnja ove infrastrukture rezultirati većim brojem sugrađana, koji svakodnevno kao sredstvo transporta koriste bicikla", naveo je kantonalni premijer.

Sheldon i Forto su saglasni u ocjeni da su sanacija klizišta i uređenje korita rijeka prvorazredno sigurnosno i razvojno pitanje za Kanton Sarajevo te da će saradnja i na tom planu biti intenzivirana, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.