Zaključci Vlade
234

Forto: Ako broj zaraženih nastavi rasti moguće potpuno zatvaranje Kantona Sarajevo

D. Be.
U nastavku hitne sjednice Vlade Kantona Sarajevo zbog pogoršane epidemiološke situacije doneseni su novi zaključci. Skraćivanja radnog vremena ugostiteljskih objekata, za sada, ipak neće biti.
U prvom dijelu sjednice, Vlada KS je donijela nekoliko zaključaka koji se direktno tiču zdravstvenog sektora tačnije jačanja bolničkih kapaciteta i pružanja bolje usluge oboljelim od koronavirusa. U nastavku se raspravljalo o privrednim subjektima i (ne)poštivanju mjera.

"Stanje je dramatično. U prvom dijelu smo se posvetili jačanju zdravstvenog sistema i boljem odgovoru zdravstvenog odgovorima u usluzi prema građanima i jačanju primarnog zdravstvenog nivoa", kazao je premijer Edin Forto.

On je kazao da vlasti idu u značajno pojačanje implementacije postojećih mjera.

"Ako se broj zaraženih nastavlja, moguće je da dođe do potpunog zatvaranja. Pozivam građane i poslovnu zajednicu da se pridržavaju mjera i da čuvaju sebe i svoje najmilije", dodao je.

Nove mjere su:

  • Naređuje se izolacija za potvrđene slučajeve i članove zaraženih u trajanju od 14 dana.

  • Tržnim centirma, trgovinama na malo, ugostiteljima i ostalim uslužnim djelatnostima se nalaže angažovanje Covid redara koji će nadzirati sprovođenje mjera

  • Ugostiteljskim objektima, kinima i pozorištima nalaže se da stave obajveštnenja o broju osoba koje mogu boraviti u odnosu na površinu, računajući da je za svaku osobu potrebno 7 kvadratnih metara.

  • Nalaže se dezinfekcija vozila javnog prijevoza dva puta dnevno i prozračivanje između vožnji

  • Nalaže se prisustvo Covid redara u vozilima javnog prijevoza

  • Nalaže se povećanje broja testiranja radnika u zdravstvu i školama putem brzih testova

  • Daje se podrška uposlenicima inspekcijskih organa

"Tražimo od Vijeća ministara BiH da se donese mjera obaveznog posjedovanja negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati, za sve osobe koje ulaze u BiH", dodao je Forto.

On je kazao da je danas na stolu bio prijedlog zatvaranja svih ugostitelja, hotela i sličnih djelatnosti.

"Struka kaže da se tamo najviše žarišta kreću. Pozivamo poslovnu zajednicu da nam pomognu“, rekao je Forto.