Srebrenica
35

Forto: 11. juli je dan kada slušamo žrtve i njihove porodice, a ne politiku

A.D.
Delegacija Kantona Sarajevo predvođena premijerom Edinom Fortom prisustvovala je danas komemoraciji u Memorijalnom centru u Potočarima, povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

“Današnji datum, 11. juli je dan kada slušamo žrtve i njihove porodice, a ne politiku”, kazao je premijer Forto koji se upisao u knjigu žalosti. Delegacija Kantona Sarajevo je nakon toga položila cvijeće na spomen obilježje.

Nakon komemoracije, klanjana je dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 33 žrtve genocida. Najmlađa žrtva koja je ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk rođen 1979. godine. U momentu ubistva bio je maloljetan, imao je svega 16 godina.

Najstarija žrtva koja je danas našla smiraj među potočarskim nišanima je Šaha Cvrk, a imala je 82 godine kada je ubijena i ujedno je i jedina žena koja je u Potočarima ukopana ove godine.

U Identifikacionom centru „Podrinje“ u Tuzli nalazi se još 140 identificiranih žrtava, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop. Među njima je 38 žrtava koje su zvanično identificirane i DNK analizom i od porodica, a ostali samo na temelju DNK analize.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari sa današnjim danom su ukopani posmrtni ostaci 6.643 žrtve genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Kolektivnoj dženazi i ukopu 33 žrtve genocida prisustvovali su brojni domaći i svjetski zvaničnici a u Potočarima je boravio i predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Carmel Agius.