BiH
33

Fortica, brdo iznad Mostara, odaje počast poznatim ličnostima i događajima

Piše: Ž. M.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Okolina Mostara ima mnogo izletišta, a jedno od njih je i brdo Fortica koje se uzdiže iznad ovog grada. Za vrijeme velikih ljetnih vrućina mnogi Mostarci izlaze na njegove obronke uživajući u pogledu na svoj grad.

Uz to, Fortica je i mjesto na kojem su Mostarci odavali i odaju dužnu pažnju i ljubav pojedinim ličnostima i događajima koji su posljednjih stotinjak godina obilježili grad na Neretvi.

Mostar je za to vrijeme promijenio nekoliko država i više različitih vlasti, a brdo zvano Fortica slalo je različite političke i ljubavne poruke posjetiteljima Mostara, kao i avionima koji su nadlijetali ovaj dio Hercegovine.

Tako je u vrijeme dok je na ovim prostorima vladala Austro-Ugarska, na samom vrhu bilo ispisano ime cara Franje Josipa prvog. Bila je to zahvalnost za brojne objekte koji su izgrađeni u gradu na Neretvi za vrijeme austrougarske vladavine. Početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka omladina iz mostarskog naselja Carina došla je na ideju da na Fortici iskaže svoju ljubav prema Josipu Brozu Titu. Bio je to, koliko je poznato, prvi slučaj u Jugoslaviji da se na taj način iskazivala ljubav i poštovanje prema predsjedniku SFRJ. Od kamenja je napravljen simbol "štafete mladosti" i pored nje je ispisano Tito.

Kada je 4. maja 1980. godine umro Josip Broz Tito, mladi Mostara su ispod Titovog imena ispisali Volimo te i tako još jednom iskazali ljubav prema njemu, koji je bio sinonim za tadašnju Jugoslaviju. Slova su bila visoka 10, a široka 8 metara. Taj naziv je stajao sve do posljednjeg rata.

Tada je na Fortici ponovo došlo do preslagivanja kamenja. Ostalo je "Volimo te", a ime Tito je preinačeno u BiH. Tako posljednjih dvadeset godina na ovom brdu stoji naziv "BiH volimo te", uz naknadno napravljeni simbol Starog mosta. Ovaj natpis ispisala je omladina grada, čime je iskazala svoju odanost i ljubav prema domovini - Bosni i Hercegovini.

Na ovome brdu koje se izdiže istočno od Mostara posljednjih sto godina od sivog hercegovačkog kamena ispisivane su različite ljubavno-političke poruke, od "FJ1", "Tito", "Tito volimo te" i "BiH volimo te".

Kamenje je, dakle, mijenjalo mjesta sukladno političkim promjenama koje su se dešavale u Mostaru i koje su autori natpisa doživljavali veoma lično.

Tako u Mostaru čak i brda imaju što reći o političkim i društvenim promjenama grada na Neretvi, ali i same Bosne i Hercegovine.