BiH
0

Formuliranje vanjske politike BiH prepušteno etnonacionalističkoj politici

FENA
Vanjska politika BiH predstavlja sliku njenog unutrašnjeg uređenja koje karakteriziraju etnonacionalizmi, paralelizmi i podjele, ocjena je iznesena u analizi o utjecaju nacionalizma u formuliranju vanjske politike, koja je danas predstavljena na Vanjskopolitičkom forumu u Sarajevu.

Cilj ove političke studije je da jasno identificira na koji način etnonacionalizam u BiH ne dozvoljava formuliranje jedinstvene i sveobuhvatne vanjske politike zemlje.

Autorica studije Denisa Sarajlić-Maglić smatra kako je etnički nacionalizam zloupotrijebio vakuum nastao zbog odustva adekvatne vanjskopolitičke doktrine, da duboko prodre u strukture vlasti u BiH i utječe na formuliranje njene vanjske politike.

Sve dok interesi pojedinačnih etničkih grupa dominiraju strukturama koje oblikuju vanjsku politiku neće biti moguće identificirati jedinstvene državne interese i vanjsku politiku. Glavni razlog za to leži u činjenici da nema konsenzusa unutar BiH o njenoj državnosti, stav je autorice.

U studiji se navodi kako se tripartitna struktura Predsjedništva BiH, koje je zaduženo za vanjsku politiku, kontinuirano odražava na definiranje tri ili više vanjskih politika. Takva dejtonska struktura će nastaviti otežavati formuliranje jedinstvene vanjske politike.

Zanimljiva promišljanja o ovoj temi dao je i dr. Nerzuk Ćurak, docent na Fakultetu političkih nauka, koji je saglasan sa stavom da je formuliranje bh. vanjske politike prepušteno etnonacionalističkoj politici.

On, međutim, u svojoj analizi dolazi do jednog paradoksa prema kojem bh. vanjska politika u ovom trenutku ne može biti odraz njene unutrašnje politike, zato što BiH nema unutrašnju politiku.

Ćurak je mišljenja da međunarodna zajednica mora osnažiti prisustvo u BiH i svoj boravak institucionalizirati, te njena politika mora biti dio suverenitetske politike koja se može izraziti i vanjskom politikom.

U studiji, kao i u samoj diskusiji, izneseno je niz primjera o tome kako trenutno funkcionira bh. vanjska politka. Rečeno je kako MVPBiH nije provelo nikakvu transformaciju svoje unutrašnje strukture ili diplomatske mreže već gotovo deset godina.

Na najsvježiji primjer odsustva jedinstvene vanjske politike podsjetio je bivši ambasador BiH u UN-u i član Vanjskopolitičke inicijative Mirza Kušljugić. On je naveo kako BiH prvi put u svojoj historiji nastupa na zasjedanju Generalne skupštine UN-a bez usvojene jedinstvene platforme.

"Ovo je primjer dokle se može doći kada na vođenje vanjske politike utječu etnonacionalizmi", ustvrdio je Kušljugić.

Forum na kojem je predstavljena ova studija organizirala je Vanjskopolitička inicijativa BiH i njemačka fondacija Firedrich Ebert.